Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Február 01. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Téveszméik vannak hazájuk energiahelyzetéről az amerikaiaknak

Téveszméik vannak hazájuk energiahelyzetéről az amerikaiaknak

Egy friss energiaügyi felmérés szerint tévesen ítélik meg hazájuk hagyományos energiahordozókra támaszkodó iparágának helyzetét az amerikaiak. Sokan nem tudják, honnan importálják a legtöbb olajat, vagy mekkora olajkészletekkel rendelke

Olajipar Amerikában

Az American Petroleum Institute (API) megbízásából készült felmérés szerint komoly téveszméi vannak az amerikaiaknak hazájuk energiaügyi helyzetéről. Példának okáért az amerikaiak alig 8 százaléka tudja, hogy az Egyesült Államok legnagyobb olajcége, az ExxonMobil nincs a világ tíz legnagyobb olajtartalékot birtokló vállalata között. Míg sokan ennek ellenkezőjét hiszik, a cég valójában csak a 14. legnagyobb tartalékkal rendelkező vállalat, amelyet számos külföldi állami olajcég előz meg erőforrások tekintetében.

A felmérés szerint a megkérdezettek azzal sincsenek tisztában, honnan importálja hazájuk a legtöbb nyersolajat. Tízből hatan úgy hiszik, Szaúd-Arábiából érkezik a legtöbb importolaj, miközben a közel-keleti állam csak az ötödik legnagyobb beszállító. A kutatás szerint csak minden tizedik amerikai tudja, hogy az ország északi szomszédja, Kanada adja el a legtöbb olajat Amerikának.

Az API szerint a felmérés eredményei súlyos kommunikációs problémákra utalnak az energiaipar területén, amelyeket sürgősen orvosolni kell. Az olajipari szervezet szerint fontos, hogy az amerikaiak tisztában legyenek a valós helyzettel, mivel az energiaügyi hivatal szerint az elkövetkező két évtizedben továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok fogják fedezni az ország energiaigényének jelentős részét. A hivatal szerint 2030-ig alig tíz százalékra bővül majd az országban a megújuló energiaforrások aránya a szektorban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.