Városlista
2021. június 23, szerda - Zoltán

Hírek

2010. Február 17. 06:05, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Tikverőzéssel űzték a telet

Tikverőzéssel űzték a telet

Tikverőzést rendeztek Mohán, kedden. A rontást és a telet több ezren űzték el a farsang utolsó napján. A több száz éves hagyományt a fiatalok tartják életben a Fejér megyei, alig ötszáz lakosú településen.

Az utóbbi években buszokkal érkeznek látogatók a faluba. Az idén becslések szerint több mint kétezren jöttek el. A nézelődőket fánkkal is kínálják. A település asszonyai hajnalban 1300 fánkot sütöttek, de pillanatok alatt elfogyott.

A maskarába öltözött csoport végigjárta a település házait. Hangosan kurjongatva űzték a rontást. A háziaktól kolbászt és tojást kaptak, a tojásból este rántotta készül és lakomával, tánccal zárja a falu népe a farsangot.

A népszokás része a kormozás. A szalagokkal díszített, álarcos figurák régen főként a fiatal lányokat, asszonyokat kenték össze, mert a kormozásnak termékenységvarázsló erőt tulajdonítottak, de mostanában minden járókelőt alaposan összekennek.

A húshagyó keddi tikverőzés magyar farsangi népszokás. Mohán még ma is fiatalok ápolják a hagyományt, és a népemlékezet szerint már a török időkben is megtartották ott. A népszokás fenntartásában Pesovár Ferenc néprajzkutatónak volt fontos szerepe volt.

FH


Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 15:05, szerda | Belföld

Elítéltek szexuális erőszak miatt egy iskolai gondnokot

Jogerősen 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla egy iskolai szexuális erőszakkal vádolt férfit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

2021. Június 23. 13:05, szerda | Belföld

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.

2021. Június 23. 11:02, szerda | Belföld

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte: szombaton már kora délutántól számos izgalmas programmal,

2021. Június 23. 09:56, szerda | Belföld

Magyarország a szomszédos országok határ mentén lakóinak is felajánlja a védőoltást

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - tették közzé a kormányzati portálon kedd este.