Városlista
2023. március 26, vasárnap - Emánuel

Hírek

2012. Július 19. 08:17, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tiltólistára kerülnek a BPA- ból készült cumisüvegek

Tiltólistára kerülnek a BPA- ból készült cumisüvegek

Immár hivatalosan sem szabad bisphenol-A vegyianyagból babatermékeket gyártani - jelentette ki szerdán az amerikai Food és Drug Administration. Az FDA módosító szabályozásának köszönhetően ugyanis betiltják a BPA-ból készült műanyag cumisüvegeket és cumikat - mondta Curtis Allen, az FDA szóvivője.

Végre minden fogyasztó biztosan tudhatja, hogy a babatermékek nem tartalmaznak BPA-t. Ez a lépés egy nagyon hosszú kérvénysorozat eredménye, amit az amerikai Chemistry Council vívott meg, a jövőbeli bébik egészségéért. Az bizonyítja legjobban, hogy helyes úton járunk, hogy sok műanyag gyártó vállalat már jóva la szabályozás előtt lemondott a BPA használatáról babatermékek gyártása során.

A BPA az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag. Csomagoló anyagokat, műanyag edényeket készítenek belőle. A Food és Drug Administration előző tanulmányában – egereken tesztelte – milyen negatív hatást gyakorol a magzatok és gyermekek agyára, viselkedésére a BPA. Mint kiderült, a műanyag hormonális és fejlődési rendellenességek okozója is lehet.

2008-ban már egyszer a Natural Resources Defense Council kérvényben kérte az FDA-t, hogy tiltsa be a BPA használatát babatermékek gyártásához. Akkor még megtagadták a kérvényüket, mert úgy vélték, hogy a BPA biztonságos - írja a The New York Times.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 25. 07:39, szombat | Életmód

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Életmód

ELTE-kutatás: a kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait

Az ELTE etológusainak legújabb kutatása szerint a két faj evolúciós távolsága ellenére a kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait.