Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Augusztus 24. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Tízből négy ember vércukra magas, minden második túlsúlyos egy országos szűrőprogram eredménye szerint

Tízből négy ember vércukra magas, minden második túlsúlyos egy országos szűrőprogram eredménye szerint

Tízből négy ember vércukra magas és minden második ember túlsúlyos - ezzel az eredménnyel zárult az az országos szűrőprogram-sorozat, amelynek keretében 2600 vizsgálatot végeztek el szakemberek.

Debrecenben zárult le vasárnap a Generali nyári Egészségügyi Szűrőprogramja, amelynek során több mint 2600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek országszerte - közölte a program kommunikációjával megbízott ügynökség csütörtökön az MTI-vel.
Az egész nyáron át tartó program keretében a Generali a Biztonságért Alapítvány speciális szűrőbusszal járta az országot. Az elvégzett vizsgáltok során a résztvevők több mint felénél túlsúlyt diagnosztizáltak, míg a vércukor vizsgálatok tízből négy embernél mutattak magas értéket. Az öt helyszínből álló szűrőprogram minden állomásán fedeztek fel szürkehályogot, valamint több rosszindulatú bőrdaganatot is találtak.
A vizsgálatokon szemészeti, bőrgyógyászati- és melanóma szűrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsír-százalék mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehettek a rendezvényekre látogatók.
A Generali egy nemrég elvégzett kutatása kimutatta: a felnőtt lakosság mindössze 55 százaléka figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52 százaléka jár valamilyen szűrővizsgálatra, 37 százaléka sportol rendszeresen, és csupán 26 százaléka szed vitaminokat. A szűrővizsgálatok eredményei alátámasztották a kutatás megállapításait: a vizsgálatok során a leggyakoribb egészségügyi probléma a túlsúly, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukorszint volt.
A szemvizsgálatok során több komoly szembetegséget is megállapítottak: összesen 12 szürkehályogot, két zöldhályogot, valamint egy kúszóhályogot szűrtek ki a szakemberek. Emellett sok fiatalnál diagnosztizáltak szemizom gyengeséget, elsősorban a túlzott számítógép-használat miatt.
A bőrvizsgálatok minden 25. résztvevőnél olyan rosszindulatú bőrelváltozásra derítettek fényt, mely később akár rákot is okozhat. Az öt állomáson 13 basaliomát (rosszindulatú bőrdaganatot), valamint két melanómát diagnosztizáltak a szűrőbusz orvosai, további 8 személyt pedig beutaltak részletesebb szakvizsgálatra.
Az ingyenes szűrőprogram célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelőzés fontosságára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.