Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2011. December 24. 07:24, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tízezrek gyűltek össze a téren

Tízezrek gyűltek össze a téren

Több tízezren tüntettek pénteken Kairóban, az ellenzéki megmozdulások szimbólumává vált Tahrír téren.

A résztvevők a tiltakozók elleni erőszakos hatósági fellépéseket s ezen belül is a nőkkel szembeni bánásmódot bírálták, valamint követelték, hogy azonnal vessenek véget Egyiptom katonai kormányzásának.

Ezzel egy időben a város egy másik pontján több ezren tüntettek a katonai vezetés mellett, olyan jelszavakat kiabálva, hogy „a nép és a hadsereg együtt van”.

„Az Egyiptomot irányító katonai tanács a korábbi rendszer meghosszabbítása, ugyanaz a mentalitása, ugyanolyan módszerekhez folyamodik” – mondta egy ellenzéki tüntető. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februári bukása óta katonai tanács áll az ország élén, s bár az elmúlt hetekben megkezdődött a parlamenti választások hónapokig tartó folyamata, a bírálók szerint a hatalom átadása nagyon lassan halad.

Egy héttel ezelőtt összecsapások robbantak ki Kairóban az ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között. Ezek egészen keddig tartottak, és 17 halálos áldozatot követeltek. A közvéleményt különösen felháborították azok a képek, amelyeken a rendfenntartók nőket ütlegeltek, illetve a földön vonszoltak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.