Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2010. Február 18. 06:15, csütörtök | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Tízezren szedték a betiltott kapszulákat

Tízezren szedték a betiltott kapszulákat

Nagyobb a kockázata, mint az előnye. Átmenetileg betiltottak három testsúlycsökkentő gyógyszert az Európai Unióban, mert veszélyesek lehetnek. Magyarországon körülbelül 10 ezren szedték ezeket a tablettákat, volt, amelyiket kórházban is

Kis kék-sárga kapszula, túlsúlyos emberek számára évek óta ez a megoldás. A Reductil nevű receptre kapható készítmény kórházakban használták, ugyanis diétával és mozgással kiegészítve hatásos volt a kórosan elhízott fogyókúrázók számára. Ám a szív,- érrendszeri hatása miatt nem mindenkinek volt ajánlott. Az Európai Gyógyszerügynökség is emiatt már 6 éve vizsgálta.

„A szív- és érrendszeri mellékhatások, mint nem súlyos mellékhatások a mostani előiratban is benne vannak, csak azt vették észre, hogy a vártnál nagyobb számban jelentkeztek" - mondta Csekey Éva, az Országos Gyógyszerészeti Intézet

Ezért felfüggesztették a forgalmazását, de nemcsak a Reductilnak, hanem a Lindaxa, és a Minimectil nevű készítményeknek is. Mindháromban ugyanaz a hatóanyag, szibutramin van. A vizsgálat szerint ez növeli a stroke, és az infarktust esélyét. A tesztben Magyarország is részt vett.

„Mi is észleltünk, mert részt vettünk ebben a vizsgálatban vérnyomás emelkedést, pulzusemelkedést, idegfeszültséget, de mi 50 betegünknél komolyabb szövődmény nem volt" - mondta Pados Gyula

Magyarországon a 2 millió túlsúlyos közül körülbelül 10 ezren szedték ezeket a szereket. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint közöttük csaknem 20 százalékkal nőtt a szívbetegek száma. Az még nem dőlt el, hogy végleg betiltják-e ezeket a szereket, vagy csak korlátozzák a használók körét.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 18:09, vasárnap | Belföld

Egy rakás csempészcigivel bukott le

Több mint 18 millió forint értékű csempészett cigarettát szállított, a szabolcsi rendőrök elfogták.

2021. Október 17. 14:08, vasárnap | Belföld

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

2021. Október 17. 13:07, vasárnap | Belföld

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Több mint 50 ezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben - mondta a közösségi oldalán szombaton közzétett videójában Novák Katalin.

2021. Október 17. 11:04, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.