Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2010. Április 25. 07:39, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Tízszer többet kereshetnek - egyre drasztikusabb az orvoselvándorlás

Tízszer többet kereshetnek - egyre drasztikusabb az orvoselvándorlás

Évről évre egyre több magyar orvos vándorol külföldre. Az elsődleges ok az akár tízszeres fizetés, de az indokok között szerepel az itthoni leterheltség, a kényszervállalkozói lét és a rezidensképzés körüli bizonytalanságok is.

Nem volt magyar kiállító a Nemzetközi Orvosi és Gyógyszerészeti Karrier Napokon. Az állásbörzén 16 közvetítő cég ajánlott külföldi munkalehetőségeket a hazai egészségügyi dolgozóknak. A legtöbb érdeklődőt a külföldön várható magasabb fizetés csábítja.


„Egy képzett szakorvos néhány országban - például az Egyesült Királyságban, ahol a legjobban fizetnek Európában mostanában - akár tízszer annyit is kereshet, mint Magyarországon. Azaz havi 12 ezer eurót is" - mondta el a Hír Televíziónak Grzegorz Chodkowski kardiológus.


A fiatalok külföld mellett szóló indokai között szerepel a rezidensképzés bizonytalansága is. Azonban nem csak a fiatalok érdeklődnek. A praktizáló orvosok a leterheltségre panaszkodnak. „Vállalkozóként dolgozunk és hajtjuk magunkat a megélhetésért. Ezért van affér az APEH-hel is, a vállalkozói lét miatt" - nyilatkozta a hírTV-nek Palik János gyerekorvos.


A fejvadász cégek felkészültek a gyermekes családokra, a családtagoknak például külön nyelvtanfolyamot kínáltak. A közvetítő cégek a jó fizetés és a nyelvtanfolyam mellett szolgálati lakást, a házastársnak állást, a gyermeknek pedig óvodai-iskolai elhelyezést ajánlanak.


Az orvoselvándorlás nagyságára csak következtetni lehet: míg 2006-ban 520-an kértek külföldi munkavállaláshoz igazolást, ez a szám 2008-ban 730-ra nőtt.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 15:06, vasárnap | Belföld

Palkovics: Magyarországnak van elegendő vize

Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk - emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen.

2022. Július 03. 12:43, vasárnap | Belföld

Halálos áldozata is van a migránsok fegyveres összecsapásának a magyar határ közelében

Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint legalább hat sérült és egy halott is van,

2022. Július 03. 10:38, vasárnap | Belföld

Megműtötték a terézvárosi házomlásban megsérült táncművész gerincét

Sikeresen megműtötték a terézvárosi házomlás során súlyosan megsérült táncművész gerincét - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház az MTI-t.

2022. Július 03. 09:29, vasárnap | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula, kedden érkezik egy hidegfront

A következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A kedden érkező hidegfront mérsékelheti a kánikulát - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni videójából.