Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 08. 09:12, kedd | Belföld

Több ezer hátrányos helyzetűnek indítanak felnőttképzési programot

Több ezer hátrányos helyzetűnek indítanak felnőttképzési programot

A 2019/2020-as képzési évben 290 helyszínen több mint 4600 hátrányos helyzetű ember képzését kezdi el egy európai uniós program segítségével a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF).

A főigazgatóság országos képzési évnyitóján, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kormány tervet készített a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatására, ennek sikeres végrehajtása pedig a társadalom közös ügye.

A hátrányos helyzetű családok életének megkönnyítésére számos, korosztályra szabott projekt indult már el, például a Biztos kezdet gyerekházak, a tanodák létesítése vagy a felsőoktatásba továbblépőket segítő roma szakkollégiumi program. A mostani kezdeményezéssel elsősorban a munkaképes korú, de képzettséggel nem rendelkező felnőtteket szeretnék megszólítani.

Sztojka Attila, a TEF főigazgatója elmondta, az augusztusban alakult, a BM irányítása alá tartozó szervezet kiemelt projektje, a 6,3 milliárd forint értékű Aktívan a tudásért program keretében 12 ezer, végzettséggel egyáltalán nem rendelkező vagy alacsony iskolázottságú, hátrányos helyzetű, 18 és 55 év közötti embert vonnának be az ingyenes képzésekbe 2021-ig.

Elsősorban az alapiskolai végzettség megszerzésére helyezik a hangsúlyt, az ezzel rendelkezőknek pedig szakmai, gyakorlatorientált képzéseket indítanának el, amelynek megszerzése után elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon vagy akár saját vállalkozást is indíthatnak. A képzések résztvevői támogatást kapnak, valamint ingyenesen biztosítják nekik a tanuláshoz szükséges tankönyveket és eszközöket. Száz úgynevezett felzárkózási mentor is segíti őket, de a program a munkagyakorlat megszerzésére is lehetőséget ad.

A képzéseket elvégzőknek egytől hat hónapig terjedő időszakra megélhetési támogatás is jár, ha a leendő munkahelyük vállalja, hogy munkagyakorlat-szerzés keretében foglalkoztatják őket.

Most 1178 ember részesül ilyen képzésben, a következő napokban pedig 4600 ember oktatását kezdik meg 290 helyszínen. A programban eddig már 349 képzés indult el vagy tart jelenleg is az ország tizennyolc megyéjében.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Komka Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.