Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Április 25. 06:24, szerda | Külföld

Több ezer holttestet találtak a város alatt

Több ezer holttestet találtak a város alatt

A ruandai népirtás áldozatainak több mint 200 földi maradványát találták meg a múlt héten a főváros, Kigali egyik kerületében ásott tömegsírban.

- közölte kedden a túlélőket tömörítő IBUKA szervezet. A Gasambo nevű kerületben egy 30 méter mély sírhelyből hantolták ki a maradványokat, melyeket a megfelelő temetésig elkülönítve tárolnak.

A lakóterületek alatt további három tömegsír vár még arra, hogy feltárják. Hozzátette: becslései szerint a környező térségekről származó mintegy 3000 áldozat lehet eltemetve a most megtalált sírokban.

A népirtást a Juvenal Habyarimana ruandai elnök rezsimje által felfegyverezett hutu milicisták kezdeményezték, miután az államfő repülőgépével 1994. április 6-án merénylet áldozata lett. 1994 áprilisa és júliusa között a többségi hutu nemzetiséghez tartozó szélsőséges milíciák - nem kis részben a kormányzati gyűlöletkampány hatására - mintegy 500 ezer kisebbségi tuszit és 300 ezer mérsékelt hutut mészároltak le.

A népirtás egyik áldozata nem érti, miért kellett csaknem 25 évet várni a tömegsírok feltárásával:

"Ez nagyon megrázó, mert emberek élnek a területen."

Forrás: index.hu

Kép: hirhatár.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.