Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Június 22. 11:44, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 60 milliárd euró kell a spanyol bankoknak

Több mint 60 milliárd euró kell a spanyol bankoknak

Az elkészült jelentés alapján 62 milliárd eurónyi új forrásra lenne szüksége a spanyol bankszektornak.

Ez az összeg kisebb, mint a korábban kérvényezett 100 milliárd eurós EU-s bankmentő hitelcsomag. Az igénylést a következő napokban nyújthatja be a spanyol kormány az EU-nak.

A tanácsadó cégek 14 pénzintézetet vetettek alá stresszteszteknek – spanyol pénzügyi szektor 85 százalékát reprezentálják – így valószínűleg nem csökken az eredetileg kérvényezett összeg nagysága. A spanyol pénzügyminiszter szerint a bankok feltőkésítése leggyorsabban a júliusban felálló ESM alapból történhetne meg, ám ezt először az EU tagállamainak jóvá kellene hagyni. A németek itt még könnyen beleszólhatnak a végjátékba – írták az Equilor elemzői.

A spanyol kötvénypiacon tovább enyhültek a feszültségek, a tízéves hozam a bőven 7 százalék feletti szintekről a sikeres kötvény aukciókat követően 6,6 százalék közelébe süllyedt, a rövid oldalon pedig 40 bázispont körüli korrekciót láthattunk. Az árveréseken a tervezettnél valamivel több, összesen 2,2 milliárd euró értékben sikerült középlejáratú papírokat értékesíteni. Ez egyik részről pozitív, hiszen azt jelzi, hogy az állam képes magát a piacról finanszírozni, ugyanakkor a kialakult hozamszintek középtávon semmiképpen sem fenntarthatóak – ezt már a CIB Bank elemzői írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.