Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2021. November 03. 15:09, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Több mint ötvenszeres a halálozási ráta a beoltott országokhoz képest Romániában

Több mint ötvenszeres a halálozási ráta a beoltott országokhoz képest Romániában

Romániában az elmúlt héten több mint ötvenszer nagyobb volt az egymillió lakosra jutó koronavírus-halálozások aránya a magas beoltottságú országok halálozási rátájához képest

- mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltási kampány koordinátora.

Az oltásparancsnok a több mint 90 százalékos átoltottságú Portugália és a 80 százalékot meghaladó Dánia példáját hozta fel: Dániához képest több mint ötvenszer, Portugáliához képest pedig csaknem 70-szer volt magasabb Romániában a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos lakosságarányos halálozási ráta.

"Ezekben a napokban nagyszülők, idős rokonok csaknem egy teljes korosztálya távozik közülünk az alacsony átoltottság miatt, pedig ezeknek a haláleseteknek a többségét meg lehetett volna előzni" - mutatott rá Gheorghita.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) keddi közlése szerint a 19,3 milliós Romániában eddig a teljes lakosság 36,5 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42, illetve a felnőtt lakosság 45 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

A CNCAV regionális bontású adatokat is közölt, amelyekből megerősítették, hogy továbbra is Románia legurbanizáltabb térségeiben a legmagasabb az átoltottság: Bukarestben 62, Kolozs megyében 55, Konstanca megyében 51, Szeben megyében 48, Temes megyében 45 százalékos az immunizációs szint a 12 év feletti lakosság körében. A sereghajtók Suceava megye 26, Kovászna megye 27, Bákó, Botosani, és Giurgiu megye 30, Vrancea megye 31 és Hargita megye 32 százalékos átoltottsággal.

Korosztályok tekintetében az 50-59 évesek körében a legmagasabb (50 százalék feletti), a 60-69 éveseknél pedig csaknem 49 százalékos az átoltottság. A legkevésbé immunizált korosztályok között található a 80 százalék feletti korosztály 25, illetve a 15 év alatti korosztály 12 százalékkal.

A zöld igazolvány használatának kiterjesztése óta megugrott oltási hajlandóság a múlt hét végétől kezdődően hanyatlani kezdett Romániában: kedden 46 661 ember kérte az első adag oltást, ami kevesebb mint kétharmada az utóbbi két hét átlagának.

A legtöbben - több mint 110 ezren - múlt szerdán jelentkeztek az első adag oltásra. Akkor az oltásparancsnok azt mondta: a román hatóságok célkitűzése az, hogy év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 16:02, péntek | Külföld

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, a legtöbb esetet Kaliforniában és New York államban regisztrálták.

2022. Augusztus 18. 17:04, csütörtök | Külföld

Észak-Karolinában is életbe léphet a terhességmegszakítás tilalmáról szóló törvény

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén.

2022. Augusztus 18. 13:05, csütörtök | Külföld

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

2022. Augusztus 18. 11:02, csütörtök | Külföld

Elérhető lesz az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban

Szeptembertől elérhető lesz a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban, ugyanakkor ősztől leállítják a központi vakcinabeszerzést, az fokozatosan a gyógyszerpiac részévé válik .