Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Május 25. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több nőt, kevesebb férfit öl a dohányzás

Több nőt, kevesebb férfit öl a dohányzás

Az ezredfordulótól napjainkig összesen majdnem 275 ezer áldozatot követelt a dohányzás Magyarországon. A férfiak körében fokozatosan csökken a nikotinfüggők aránya, a nők viszont egyre többet szívnak. A kutatók szerint a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz, egyszóval a női életstílus „elférfiasodása” állhat ennek hátterében - írja a Világgazdaság.

Éves szinten nagyjából minden hatodik ember a dohányzás következtében hal meg Magyarországon. Az ezredfordulótól napjainkig ez csaknem 275 ezer áldozatot jelent. A dohányzásnak tulajdoníthatóan meghaltak százalékos aránya az összhalálozásban majdnem másfél százalékponttal nőtt az elmúlt 13 évben. Ez azt is jelenti, hogy e káros szenvedély lényegesen visszafogja a születéskor várható élettartam egyébként emelkedő irányzatát – állapítják meg a KSH kutatói a halálozással foglalkozó tanulmányukban.

Több mint húszféle halálos betegséget hoznak közvetlenül összefüggésbe a nikotinfüggőséggel. 2012-ben a legtöbb dohányos férfi légcső-, hörgő-, vagy tüdőrákban halt meg. A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a második legveszélyesebb halálokot a férfiakra nézve: tízből négy dohányzás emiatt halt meg. Ezután következnek a légzőrendszer idült betegségei, az egyéb rosszindulatú daganatok, a magas vérnyomás- és az agyérbetegségek, valamint az ajak, a szájüreg, a garat, a nyelőcső és a gége tumorai. A nemek között lényeges különbség, hogy míg a férfiaknál a légcső-, hörgő-, tüdődaganatos halálozások messze meghaladják a szívbetegségekét, addig a nőknél sokkal kevésbé jelentős ez a differencia.

Az ezredfordulón mintegy négyszer annyi férfi halt meg dohányzás miatt, mint nő. Ám 2000 és 2012 között a dohányzásnak tulajdoníthatóan meghalt férfiak száma majdnem tizedével csökkent, a nőké azonban több mint másfélszeresével emelkedett. Ennek az az oka, hogy bár a jelenlegi és valaha dohányzó férfiak száma közel 8 százalékkal zsugorodott, és jóval 2,5 millió alá csökkent, addig a nőknél több mint 5 százalékkal gyarapodott, és túllépte az 1,8 millió főt.

Mindkét nemnél csökkent a dohányzók aránya a 25-49 éves korcsoportban, az 50 éven felüliek körében, viszont, különösen a nőknél, nőtt a nikotinisták száma. Fiatalabb korban mindkét nemnél egyértelmű a javulás, sokkal kevesebben dohányoznak, mint az ezredfordulón.

A kutatók szerint a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz, egyszóval a női életstílus „elférfiasodása” állhat annak hátterében, hogy egyre több a dohányos nő. A férfiak nagyobb mértékű idő előtti halálozása, a válásokkal együttesen alapvetően megváltoztathatja a középkorú nők családi kötelékeit. A változásokkal pedig nem mindenki tud megbirkózni káros szenvedélyek nélkül.

Közép-Kelet-Európában is az élen

Magyarországon mind a rendszeresen dohányzók számában, mind az egy főre jutó cigarettafogyasztásban kiemelkedik a régió országai közül. Közép-Kelet-Európán belül Bulgária mellett a magyar társadalomba ágyazódott be a legmélyebben a dohányzás. Egyedi Szlovénia helyzete, ahol ugyan a térségen belük a legkevesebben füstölnek, ők viszont nagyon sokat. Szlovákiában és Csehországban régiós összehasonlításban kevesen szenvednek a nikotinfüggőségtől.

Ha leteszi a cigarettát

20 perc múlva normalizálódik a vérnyomás és a pulzusszáma, melegszik a keze és a lába, mert javul a vérkeringése a végtagjaiban. 24 óra múlva kezd tisztulni a tüdő, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul. 3 hónap múlva csökken, vagy teljesen megszűnik a köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek, jelentősen javul a tüdőkapacitás. Az íny megbetegedései érezhetően csökkennek. 1 év múlva a szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva, mintegy felére csökken. 10 év múlva a tüdőrák kockázata a dohányosokénak a felére csökken, azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak. A csontritkulás veszélye is csökken. 15 év múlva már nincs különbség a leszokott dohányos és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.