Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2018. Április 27. 14:20, péntek | Külföld

Több ország kitiltotta a magyar sertést

Több ország kitiltotta a magyar sertést

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea után Belarusz és Dél-Afrika is lezárta határait a magyar sertésáruk előtt .- írja a Magyar Idők

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, a magyar ágazati szereplőknek leginkább Szerbia kiesése fog fájni, ugyanis minden tizedik sertés Szerbián keresztül hagyta el az országot, és ezek az állatok a jövőben a belföldi piacot terhelik majd.

Az ázsiai vevők kiesése is érzékenyen érinti a magyar húsfeldolgozókat, ugyanis az utóbbi években Japán lett az egyik fő piacuk, ahonnan az árbevételük negyede származott, de Tajvannal és Dél-Koreával is sokat kereskedtek.

Kiss azt is elmondta, hogy nem érte váratlanul a hazai ágazati szereplőket a Nébih bejelentése, miszerint afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében. A sertéstartók már jó ideje készültek erre az eshetőségre. A háztáji méretű gazdaságokat kivéve Kiss elmondása alapján minden telep maximálisan megfelel a higiéniai előírásoknak, így kizárt, hogy az állatok elkapják a vírust.

"Arról kell meggyőznünk a belpiaci fogyasztókat és a külföldi partnereinket is, hogy az uniós előírásokat betartva olyan garanciákat tudunk biztosítani – akár egyedi nyomon követéssel –, amellyel garantálni tudjuk az állatok, illetve a húsáruk mentességét." - mondta Kiss György, elnök.

Forrás: index.hu

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra