Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Június 08. 07:29, kedd | Belföld
Forrás: DiákÉSZ

Több mint száz önkéntes diák az árvízkárok elhárításában

Több mint száz önkéntes diák az árvízkárok elhárításában

Önkéntes diákmunkát és egymillió forint értékű támogatást ajánlott fel közös akciójában a két legnagyobb hazai diákmunka-szervezet. A DiákÉSZ és az ISZOSZ összefogásában szombaton több mint száz diák pakolta a homokzsákokat Bor

A DIÁKÉSZ és az ISOSZ - az iskolaszövetkezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezetek - tagjai több mint százezer diáknak biztosítanak munkát. Az egész ország összefogását követelő árvíz-helyzet a szövetkezetekben dolgozókat és azok vezetőit is megmozgatta. Az árvíz okozta súlyos problémák elhárítására saját forrásaikból több mint egymillió forintot fordítottak, a diákmunkavállalók pedig szervezésükben önkéntesen vonultak ki az árvíz sújtotta területekre, hogy segítsenek a védekezésben. Támogatásuk összegét buszok bérlésére, gumicsizmák vásárlására, és az önkéntesek megszervezésére fordították a szombati akcióhoz.

  

Több száz diák dolgozik az iskolaszövetkezetek hálózatában, akiknek a szülei, rokonai a veszélyeztetett területeken élnek, és rettegnek, hogy életük munkáját mind elmossa a víz. Számunkra, az iskolaszövetkezetek vezetői számára és a diákság számára sem volt kérdés, hogy összefogunk és segítünk a bajba jutottaknak, azzal, amivel tudunk, vagyis a munkaerőnkkel." - mondta Szijj György, a DiákÉSZ elnöke.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken számlatan családot kellett kitelepíteni és ideiglenes szállásokra költöztetni. Szombaton, az ár tetőzésekor az önkéntes diákok Ónod község megmentésében vettek részt, fejenként mintegy 12-13 órában: homokzsákokat töltöttek és erősítették a gátat, illetve közvetlenül egyes lakóházak megmentésén dolgoztak.

Az akció nem titkolt szándéka a konkrét segítségnyújtás mellett az, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az egymásra való odafigyelés és az együttműködés fontosságára. Az iskolaszövetkezetekben dolgozó diákok ezeknek a tulajdonságoknak a fontosságát mindennapjaikban érzik, az együttműködési készségükre szorgalmi és vizsgaidőszakokban, de a diákmunka során is nagy szükségük van.

A DIÁKÉSZ és az ISZOSZ

Az iskolaszövetkezetek azért jöttek létre - a legelső 1983-ban -, hogy azok a diákok, akik tanulmányaik mellett dolgozni és pénzt keresni szeretnének, szervezett keretek között találjanak munkahelyet. Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, ezek 60-70%-a, legalább 130 ezer fő, iskolaszövetkezeten keresztül teszi meg mindezt.

A szövetkezetek működését az EU irányelveinek is megfelelő szövetkezeti törvény szabályozza. Munkaszerződést, munkabiztonsági oktatást, folyamatos szakmai felügyeletet, és ellenőrzött munkavégzési körülményeket biztosítanak. A munkahelyek és a munkavégzés biztonsága egyre fontosabb a diákok számára. Az előttünk álló nyár kiemelt időszaka a diákmunkának.

Az iskolaszövetkezeteket tömörítő két legnagyobb hazai szervezet a DiákÉSZ (Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége) és az ISZOSZ (Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.