Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Július 09. 06:31, kedd | Külföld

Tömegsírokat találtak meg Salvadorban

Tömegsírokat találtak meg Salvadorban

Tömegsírokat találtak Salvadorban, az áldozatok feltételezések szerint bandák közötti leszámolások során haltak meg - közölte hétfőn este a latin-amerikai ország ügyészsége.

A sírhantokban talált 11 embernek 2017-ben és 2018-ban veszett nyoma.

Az ügyben indított nyomozás során a különös kegyetlenségéről hírhedt MS-13 vagy Mara Salvatrucha néven is ismert bűnbanda 128 tagját vették őrizetbe. A vádhatóság hozzátette, hogy az eltűntek földi maradványainak fellelésére indított kutatás tovább folyik a fővárostól, San Salvadortól keletre található Ilopango településének térségében.

A La Prensa Gráfica című helyi lap úgy tudja, négy rendőr holtteste is a környéken lehet elásva, akik 2016-ban tűntek el nyomtalanul.

Raúl Melara salvadori főügyész a helyszínen újságíróknak arról beszélt, hogy az idén megválasztott Nayib Bukele elnök és kormánya kiemelt feladatként kezeli az eltűntek utáni kutatást.

Csak tavaly több mint háromezer embernek veszett nyoma Salvadorban.

A június 1-jétől hivatalban lévő Bukele az eltűntek keresésén felül azt ígérte, hogy négy éven belül leszámol az erőszakos bűnszervezetekkel. Hivatalos becslések szerint ezeknek hetvenezer tagjuk van.


A legmagasabb a gyilkossági ráta

Az MS-13-at Los Angelesben alapították az 1980-as évek elején, eredetileg azzal a céllal, hogy a Salvadorból érkező bevándorlókat megvédje. Később szervezett bűnszövetkezetté terebélyesedett, és az embercsempészéstől a kábítószer-kereskedelemig, a rablásoktól a gyilkosságokig sok bűncselekmény írható a számlájára.

A bűnszervezetnek szerte a világban mintegy harmincezer, az Egyesült Államokban pedig - az igazságügyi minisztérium adatai szerint - tízezer tagja van.

Salvador a legmagasabb gyilkossági rátájú országok közé tartozik. 2018-ban százezer lakosra ötvenegy gyilkosság jutott, igaz ez az arány felére csökkent 2016-hoz képest.

Közép-Amerika egyébként is a világ egyik legerőszakosabb térségének számít. Évente százezrek menekülnek a régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump amerikai elnök már a 2016-os választás kampányában kilátásba helyezte, hogy falat húzna az amerikai-mexikói határon a bevándorlási hullám feltartóztatására.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - 24.hu

Címkék: MS-13, salvador, tömegsír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik