Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 24. 18:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább bővült az e-kiskereskedelem tavaly

Tovább bővült az e-kiskereskedelem tavaly

A webáruházi e-kiskereskedelmi forgalom 22 százalékkal nettó 1,275 milliárd forintra nőtt tavaly, ami a 2020-as kiugró teljesítményt figyelembe véve, az optimista várakozásokat is kismértékben felülmúlta

- közölte a Reacty Digital kedden az MTI-vel. Tavaly az e-kiskereskedelem részaránya a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül - az üzemanyag kiskereskedelem nélkül- 11 százalékot tett ki.

Előrejelzésük szerint Magyarországon 2026-ra az e-kiskereskedelmi forgalom meghaladhatja a 3200 milliárd forintot, amely akár 16 százaléknál is magasabb részarányt jelentene a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül. Ugyanakkor, ha a jelenleg a fejlődés útjában álló hatások hosszú távon is maradnak, a következő 5 évben "csupán" duplázódhat az e-kiskereskedelmi forgalom, és a részaránya sem fogja elérni a 14 százalékot. A harmadik, realista forgatókönyv 5 év alatt 140 százalékos növekedéssel számol, amely csaknem 15 százalékos részarányt jelent.

Az elemzés szerint a megrendelések száma is rekordot döntött 2021-ben: 26 százalékkal több, csaknem 87 millió e-kiskereskedelmi rendelést adtak le a fogyasztók.

A legnagyobb forgalmú termékkategória 2021-ben a ruházat lett, ezzel "letaszítva a trónról" a hazai e-kiskereskedelem úttörőjének tartott számítástechnikai termékek körét.

A kínált szállítási módok között a futárszolgálatok piacvezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a webáruházak 90 százaléka kínálja ezt a szállítási módot, míg az összforgalom 73 százalékában a fogyasztók is ezt választják. Csomagautomatán keresztüli szállítást már csaknem minden 5. webáruház kínál. A személyes átvétel igénye a kereskedő telephelyén történő átadásra csökkenést mutat - közölték.

A 2022-es év e-kiskereskedelmére a makrogazdasági és iparági tendenciákból a globális infláció, a világszintű chiphiány, az emelkedő nyersanyagárak, és a háborús környezet kereskedelemre gyakorolt hatásai lesznek meghatározók a Reacty Digital elemzése szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.