Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2020. Február 21. 06:55, péntek | Külföld

Továbbra is fertőzőek lehetnek azok a betegek, akik felépülek a koronavírusból

Továbbra is fertőzőek lehetnek azok a betegek, akik felépülek a koronavírusból

Újra emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ugyanakkor a napi gyógyultak száma már meghaladja az új betegekét.

Az egyik Hupejben dolgozó szakértői csapat vezetője elárulta, találkoztak már olyan páciensekkel, akik a felépülés után is hordozták a vírust, vagyis a gyógyulás még nem jelenti azt, az emberek ne adhatnák tovább a fertőzést.

Egy nappal azt követően, hogy a napi új fertőzöttek száma 394 esettel csaknem egy hónapos mélypontra csökkent, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adatai szerint csütörtök éjfélig Kínában 889 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 75 465-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 118 halálozással a járvány immár 2236 életet követelt.
A napi új fertőzöttek száma csütörtökig három napon át csökkent országosan, míg a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül tizenhat napon át fokozatosan zsugorodott a napi új megbetegedések száma. Bár a pénteken közölt napi adatok emelkedést mutattak az egy nappal korábbiakhoz képest, de a napi új fertőzöttek száma még így is második napja maradt ezer alatt országosan, ami ezt megelőzően utoljára január 29-én fordult elő.

A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy csütörtök éjfélig 2109 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbihoz képest, amivel a gyógyult betegek száma 18 ezer fölé emelkedett Kínában. Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár harmadik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

Csao Csian-ping, az egyik Hupejben dolgozó szakértői csapat vezetője a Nanfang Zsenvu Csoukan (Southern People Weekly) című kínai lapnak az elmúlt napok adataiban tapasztalt visszaesésről úgy nyilatkozott:
"Még nem lélegezhetünk fel. A számok újra megemelkedhetnek."
Hozzátette: találkoztak olyan esetekkel, amelyekben gyógyult pácienseknél is kimutatható volt a vírus, ami azt jelenti, hogy még fertőzőek lehetnek. Hasonló eseteket Kanadából is jelentettek.

Hszü Nan-ping kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes egy pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy április második felében kezdik majd el a koronavírus elleni legkorábbi oltóanyag klinikai tesztjeit.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/AP/Jae C. Hong

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.