Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. Június 21. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Továbbra is népszerű a START-kártya Győr-Moson-Sopron megyében

Továbbra is népszerű a START-kártya Győr-Moson-Sopron megyében

A középfokú végzettségű pályakezdők között a legnépszerűbb a START-kártya. Megyénkben a kártyaigénylés 2005-ös indulása óta közel 8000-en, idén p

A START-program egyébként nem csak a pályakezdő fiatalok, hanem a munkaerőpiacon más okból hátrányos helyzetben levők munkába állását is segíti.
Alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő foglalkoztatásakor a 27% társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli. Felsőfokú végzettségű START-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követő három hónapjában 20%-ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.
A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeres, felsőfokú végzettségű pályakezdő esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni.
START PLUSZ-kártyát igényelhet (2007. júliusától) a tartósan álláskeresőkként nyilvántartott személy, akit a kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapja
(pályakezdő álláskereső esetében 8 hónapon belül legalább 6 hónapja) az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként tart nyilván. START PLUSZ-kártyára jogosult továbbá az, aki a GYES, GYET, ápolási díj, GYED megszűnést követő egy éven belül (365 nap) kíván munkába állni. Ugyancsak jogosult kártyára az is, akinek gyermeke az egy éves kort betöltötte, és e gyermek után igénybe vett GYES folyósítása mellett kíván munkát vállalni. A START PLUSZ-kártya igénylésének azonban feltétele, hogy az igénylő nem állhat az igénylés időpontjában foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban.
További lehetőségként START EXTRA-kártyát igényelhet (2007.júliusától) az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte, vagy életkorra tekintet nélkül, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Ugyancsak jogosult START EXTRA-kártyára az a személy, akit az igénylés időpontjában, az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart, és rendelkezésre állási támogatásban részesül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.