Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 25. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trilliónyi szagot tudunk orrunkkal megkülönböztetni

Trilliónyi szagot tudunk orrunkkal megkülönböztetni

Egy új kutatás szerint az emberi orr jóval több típusú szagot tud megkülönböztetni, mint az korábban gondolták - írja a Fox News. Eddig mintegy tízezer illatra, szagra gondoltak a kutatók, de úgy tűnik ez a szám jóval nagyobb, eléri az egytrilliót is.

Mindig úgy gondolták, hogy az állatoknak jobb a szaglásuk, az új kutatás szerint azonban ez csupán azért észrevehetőbb, mert ők ezt a képességüket vadászatra, táplálék utáni kutatásra, más állatok elől történő elrejtőzésre, vagy akár társaik felkutatására is használják. A korábban hitt, emberi képesség, miszerint tízezer szagot vagy illatot tudunk megkülönböztetni egymástól, csupán becslés volt, azt senki nem tesztelte le.

Természetesen a több tízezer különböző szag megkülönböztetésének vizsgálata lehetetlen vállalkozás, ezért a szakemberek különböző illatok és szagok kombinációjának felismerését tesztelték, majd ez alapján becsülték meg a tényleges számot.

A szakemberek 128 illatmolekula keverékét készítették el, majd arra kérték az önkénteseket, hogy alkalmanként három üvegben lévő keverék illata közül válasszák ki azt az egyet, ami különbözik a másik kettőtől. Ezt mintegy 260 különböző keverékkel ismételtették meg. Ennek alapján megnézték, hogy mennyi alkalommal tudták megkülönböztetni a szagokat, majd azt becsülték, hogy akár egy trillió különböző szag felismerésére is képes az emberi orr.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.