Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2012. December 07. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tüdőgyulladást okozhatnak a nyugtatók

Tüdőgyulladást okozhatnak a nyugtatók

Számos széles körben használt nyugtató növelheti a tüdőgyulladás kialakulásának és krónikus esetben az ebből eredő halálozás kockázatát - írja a Health Day. A benzodiazepineket - mint a Halcyon, a Librium, a Valium és a Xanax - szorongásra, epilepsziára, izomgörcsre és álmatlanságra alkalmazzák.

'A tanulmány megkérdőjelezi a benzodiazepin gyógyszerek biztonságos használatát a tüdőgyulladást érintő rizikófaktor tekintetében' - mondta Dr. Robert Sanders, vezető klinikai kutatási munkatárs, a University College London Idegtudományi Intézetének professzora. - Bár még további vizsgálatokra van szükség, a kezdeti elemzés arra utal, hogy a benzodiazepin használata növeli a tüdőgyulladás és a krónikus tüdőbetegség okozta halálozás kockázatát' - tette hozzá.

A tanulmány keretében Sanders és csapata mintegy ötezer tüdőgyulladással diagnosztizált páciens adatait vette szemügyre, majd több mint 2900 olyan résztvevő adataival hasonlították össze, akik nem kaptak tüdőgyulladást.
Azok a betegek, akiket tüdőgyulladással diagnosztizáltak, valószínűleg már korábban is átestek a betegségen, illetve más súlyos betegségen is, mint szívroham vagy depresszió. Ezenkívül ők nagyobb valószínűséggel dohányoztak, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatócsapat a benzodiazepinek használatát is összehasonlította. Az eredmények azt mutatták, hogy az ilyen jellegű gyógyszerek használata 54 százalékkal megnövelte a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Életmód

A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szankon elhunyt kézbesítőt

A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szank településen elhunyt kézbesítőt, akit munkavégzés közben rovarcsípés ért, és a fellépő allergiás reakció következtében meghalt - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt