Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl sokat várnak a betegek a kemoterápiától

Túl sokat várnak a betegek a kemoterápiától

Az előrehaladott rákos betegek mintegy kétharmada gondolja úgy, hogy a kemoterápia meggyógyítja őket, még akkor is, hogyha a kezelést már csak azért kapják, hogy időt nyerjenek vele - számoltak be kutatásuk eredményeiről a bostoni Rákkutató Központ munkatársai.

A kemoterápia a legtöbb esetben az áttétes rákos betegeknél csak meghosszabbítja a túlélést, ugyanakkor sok mellékhatása van. Érthető, hogy a legtöbben bíznak benne, hogy a kezelés hatásos lehet és túlélhetik a rákot.

Ilyen esetben érdemes a pácienssel többet beszélgetni, esetleg pszichológus bevonásával, hogy megértse, betegsége nem gyógyítható. Ugyanakkor az orvosok optimizmusának csökkentése is nehéz, hiszen ők is a gyógyításra tették fel az életüket.

A kutatás keretében mintegy 1200 végső stádiumban lévő pácienst kérdeztek meg, akik kemoterápiás kezelést kaptak. A válaszadók mindössze 20-30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tudatában van annak, hogy a kezelés nem gyógyítja meg őket - írja a Fox News.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 09:13, péntek | Életmód

Magyar gyártású csúcstechnológiás orvosi mikroszkópot adtak át a kanadai McGill Egyetemen

Magyar gyártású, háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő orvosi mikroszkópot adak át csütörtökön a kanadai McGill Egyetemen.

2024. Február 22. 15:34, csütörtök | Életmód

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Egy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát.

2024. Február 21. 13:43, szerda | Életmód

Meghalt Czakó Gábor író

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

2024. Február 21. 06:00, szerda | Életmód

Indul a James Blunt-turné, két hét múlva Budapesten lép fel

A franciaországi Rennes-ben kedden elkezdődik James Blunt idei európai turnéja. A világhírű brit dalszerző-előadó március 5-én a budapesti MVM Dome-ban ad koncertet.