Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Július 12. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Túl nagy zajjal jár a légi parádé

Túl nagy zajjal jár a légi parádé

A Red Bull Air Race repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult áll

Az országgyűlési biztos több hiányosságot állapított meg: tévesen közlekedési - és nem szabadidős - zajforrásnak minősítették a versenyt, ami így hangosabb lehetett. A téves minősítés miatt a zajhatárérték túllépése az egészséges környezethez való alapvető joggal összefüggő visszásságot okozott. A szervezők ráadásul nem is adtak be zajkibocsátási határérték megállapítására kérelmet, erre a kötelezettségre pedig egyik illetékes hatóság sem hívta fel a figyelmüket. 2009-ben az első napon, edzések idején nem volt légtérhasználati jogosultságuk sem, de még engedély sem a verseny megrendezésére. Az országgyűlési biztos kifogásolta, hogy a légügyi engedélyező hatóság határozata egy mulasztás miatt 2008-ban és 2009-ben nem volt jogerős. A határozat jogerőre emelkedését a hatóság törvénysértően állapította meg.


Fülöp Sándor ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény veszélyt jelentett a Lánchídra - amely alatt a repülőgépek körülbelül 300 kilométeres óránkénti sebességgel repültek el. Igaz, hogy a jogi szabályozás nem írja elő, hogy ezt a körülményt örökségvédelmi szakhatóság bevonásával az engedélyezéskor vizsgálni kellene.


A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a repülőrendezvényekre vonatkozó szabályozás hiányos, és ez is vezetett a jogalkalmazási problémákhoz, visszásságokhoz. Fülöp Sándor kezdeményezi a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság igazgatójánál, hogy a jövőben a jogszabályok, valamint az ombudsman állásfoglalása maradéktalan figyelembevételével járjon el. Az illetékes hatóságok figyelmét arra hívta fel, hogy az egészséges környezethez való jog érvényesülésére minden lehetőségüket használják fel. A nemzeti fejlesztési miniszternél kezdeményezte a nem állami, nyilvános repülőrendezvényekre vonatkozó részletes szabályozás megalkotását. Fülöp Sándor javasolta, hogy az érintett kerületi önkormányzatok is módosítsanak a közterületi rendezvényekre és a zajvédelemre vonatkozó helyi rendeleteken.


Az ombudsman a szervező Master Sky Kft.-nek azt ajánlja, hogy a jövőben a Red Bull Air Race versenyt olyan helyszínen tervezze, ahol a zaj- és műemlékvédelmi követelmények maradéktalanul érvényesíthetőek és nem sérül az egészséges környezethez való jog. Azt is kérte, hogy a rendezvényt úgy tartsák meg, hogy megvannak a megfelelő jogerős engedélyek.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: