Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2018. Július 10. 13:17, kedd | Helyi

Türelemre, odafigyelésre tanított a Széchenyi István Egyetem napközis tábora

Türelemre, odafigyelésre tanított a Széchenyi István Egyetem napközis tábora

Ha egy program megtanít odafigyelni másokra, akkor mindenre megtanít. A Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék, valamint az egyetem szakszervezetének szervezésében valósult meg a II. egyetemi napközis tábor.

A tábor szervezője, Csillag Attila szintén a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék munkatársa. Az idén második alkalommal, szakszervezeti segítséggel megszervezett táborral egyrészt a nyári gyermekfelügyelet megoldásában szerettek volna az egyetemi dolgozóknak segíteni jelképes áron, másrészt olyan programokat biztosítani, amikből töltekezhetnek a gyerekek úgy, hogy közben jól is érzik magukat. Mindegyik célt maradéktalanul sikerült teljesíteni.

Az egyetemi napközis tábor több szempontból is különleges volt. A lebonyolító stáb teljes egészében önkéntesekből állt. Különböző karok, tanszékek oktatói, munkatársai, hallgatók és külsős vendégek vezettek jobbnál-jobb programokat a gyerekeknek. Különlegesség volt az is, hogy a teljes ellátás keretén belül az ebédet többször a gyerekeket is bevonva, közösen készítették.

Dr. Halbritter András, a Természettudományi Tantárgy-pedagógiai Tanszék vezetője kreatív elemekkel, például gyümölcsszobor készítéssel tarkított iskolakerti foglalkozást tartott. Dr. Fehér András, a Távközlési Tanszék oktatója és Nemes Zsolt, az Egyetemi Informatikai Központ munkatársa a számítástechnika világában vitte nagyon érdekes, játékos területekre a gyerekeket. Pécsi Gertrúd esélyegyenlőségi koordinátor és Trembulyák Márta mestertanár érzékenyítő foglalkozást vezetett, ahol a résztvevők szájjal vagy lábbal festve érthették meg jobban a mozgássérültek mindennapjait.

Az érzékenyítés, mások megismerése, az empátia fejlesztése végig a tábor fókuszában volt. Borsodi Erzsébet, aki néhány hónapja vette át diplomáját vakvezető kutyája társaságában az Apáczai-karon, érzékenyítő foglalkozásában a látássérültek életét mutatta be. A táborba is elkísérte nélkülözhetetlen társa, Gesztenye, aki első pillanattól a gyerekek nagy kedvence lett. Tanulságos percek voltak, amikor Erzsébet arra kérte az egyik fiút, hogy kösse be a szemét, úgy öntsön egy pohár vizet, és adja is át neki.

Lampert Bálint, a Tanár- és Tanítóképző Tanszék oktatója a Püspökerdőbe vezetett túrát. Megismertette a gyerekeket az élővilággal, és az erdőpedagógiához, környezetvédelemhez kapcsolódó foglalkozást tartott. Nits Lászlóné, a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék munkatársa kézműves foglalkozást vezetett. A külső, önkéntes vendégként érkezett Csobayné Pintér Éva, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták vezető idegenvezetője pedig mesés városismereti sétára vitte a gyerekeket. Csillagné Budavári Szilvia, a Semmelweis utcai idősek klubjának vezetője generációs találkozásra, közös játékra hívta meg intézményükbe a táborozókat. Fehér Andrásné Enikő gyöngyfűzéssel és kézműves foglalkozás vezetésével járult hozzá a programhoz.

„Jó volt látni, ahogy párhuzamosan több közösség is épült a táborban. Egyrészt a tizenhat résztvevő gyermek között szövődött barátság, másrészt a különböző szakirányokról, tanszékekről érkezett, önkéntesként programokat vezető kollégák is jobban megismerhették egymást. A hallgatók is, akik között ugyanúgy volt szociális munkás és szociálpedagógus, mint mérnökjelölt, vagy éppen az Erasmus csereprogram keretén belül a győri egyetemen tanuló német diák” – mondta Csillag Attila, az egyetemi napközis tábor szervezője, ígérve, hogy jövőre lesz folytatás.

Forrás: uni.sze.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.