Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 31. 17:05, péntek | Külföld

Turistáknak épít űrhotelt a NASA

Turistáknak épít űrhotelt a NASA

A NASA kiválasztotta azt a céget, amely turistáknak szóló szállást építhet a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolva. A lépés célja, hogy az űrtechnikai fejlesztésekbe jobban bevonják a magánszektort.

A NASA megnevezte azt a társaságot, amely magánszállást épít majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az új modul az űrhajósok, később pedig az űrturisták számára is használható lesz.

A mellékállomás kutatásokra és szerelésre is alkalmas lesz, nagyméretű megfigyelőablakkal a Föld felé - közölte a texasi Axiom cég, amely megépíti majd a modult.

Az Axiom úgy tervezi a létesítményt, hogy az önálló űrállomásként is működhessen, ha az ISS-t leszerelnék.

Az új modul megnyitása 2024-ben várható.

A NASA már tavaly bejelentette, hogy lehetővé teszi űrutazó turisták feljutását az ISS-re. A lépés célja, hogy az amerikai kormányzati űrügynökség jobban bevonja a kereskedelmi szférát az űrtechnikai fejlesztésekbe, illetve azok finanszírozásába. Az első űrturisták várhatóan már az idei évben megérkeznek az ISS-re.

Új modul lehetővé tenné, hogy több ember is eljuthasson az űrállomásra, teret biztosítana továbbá olyan kutatásokra is, mint az elszigeteltség vagy a Föld megfigyelése.

Az Axiom azzal számol, hogy a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg végzett munka fokozatosan átkerül majd az új állomásra, lehetővé téve, hogy a munka megszakítás nélkül folyhasson az ISS leszerelésekor is. Ettől kezdve a NASA-nak nem kéne fizetnie az ISS működtetéséért vagy annak lecseréléséért.

Az Axiom még 2018-ban bízta meg Philippe Starck tervezőt, hogy hozzon létre belső tereket egy űrállomás lakómoduljára, amelyből a szakember szerint egy „kényelmes és barátságos tojás" született, mely a magzati univerzumhoz hasonló anyagokat és színeket tartalmaz. A falakat a sajtóközlemény szerinti megfogalmazással több száz, változó színű nano-LED-ekkel világítják meg, illeszkedve a nagy ablakon keresztül látható világegyetemi kilátáshoz. A nappali és az éjszakai fények, színárnyalatok hatására a tojás ozmózisszerű hangulatot áraszt majd, mely a bioritmushoz alkalmazkodva folyamatos változásban lesz.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).