Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 27. 14:11, péntek | Helyi
Forrás: InfoGyőr/WK

Tűzijátékozás szabályosan

Tűzijátékozás szabályosan

Magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el.
Az új jogszabály a pirotechnikai termékeket veszélyességük szerint négy kategóriába sorolja. Ezek szerint a harmadik és negyedik halmazba eső tűzijátékokat csak korlátozva vagy egyáltalán nem szabad használni.

A pirotechnikai termékeket csak legális árusítóhelyeken szabad megvásárolni, használatukat illetően körültekintően kell eljárni. A tűzijátékok komoly égési sérüléseket, roncsolásokat is okozhatnak.

A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, illetve nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat. Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, illetve felhasználása esetén a rendőrség intézkedik a jogosulatlan birtoklás és felhasználás megakadályozására. A szabadon birtokolható pirotechnikai termékek kivételével a talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek

Továbbra sem kell engedély egész évben a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználáshoz 1 kg nettó tömegig. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Már nem kell engedély egész évben a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához 1 kg nettó tömegig. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Nagykorú személy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket december 28-a és 31-e között megvásárolhatja, tárolhatja, birtokolhatja 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 01-én 06 óráig felhasználhatja. A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 05-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A termék január 05-ig történő visszaszállításával, valamint a forgalmazó általi visszavételével kapcsolatos rendelkezések megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jár el.

Magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el.


Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni. A termék felirata tartalmazza többek között a gyártó nevét és címét, a pirotechnikai termék nevét, pirotechnikai osztályba sorolását, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést.

Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a termék használatáról.

Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért az elműködtetésük balesetet is okozhat.
Megyénkben 32 helyszínen (tavaly 29 helyszínen) - általában a nagy forgalmú bevásárló központok közelében – engedélyezett a rendőr-főkapitányság év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetését. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el, és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A rendőrség az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít az engedély nélkül forgalmazók (pld. piacokon, vásárcsarnokok területén gépkocsiból árusítók) kiszűrésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.