Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2024. Június 29. 08:10, szombat | Helyi

Udvaros Dorottyát rongálással vádolják, a Győri Törvényszék tovább vizsgálódik

Udvaros Dorottyát rongálással vádolják, a Győri Törvényszék tovább vizsgálódik

A Győri Törvényszéken járt Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész

akit 11 másik Greenpeace aktivistával együtt azzal vádolnak, hogy figyelemfelkeltő fecskementésük során rongálást követtek el a Fertő tó azóta lebontott cölöpházánál.

A Soproni Járásbíróság megrovásban részesített tavaly ősszel 11 természetvédő Greenpeace aktivistát, mivel 2022-ben leszerelték az egyik lebontásra szánt cölöpház alatt kifeszített madárhálót. A háló minden bizonnyal arra szolgált, hogy a fészkükhöz visszatérő költöző madarak ne tudjanak költeni, mert ha már tojásaik lesznek, nem szabad a kiröpülésig megbolygatni a fészkelőhelyet és csúszik a bontási munka. Ezért 11 önkéntes végrehajtotta az az akciót, amelynek végén az ügyészség mintegy 102 ezer forintos kárt okoztak, az eseményeket egy operatőr rögzítette, akit első fokon felmentettek, de az ügyészség szerint neki is járna bűnsegédként a megrovás.

A Győri Törvényszékre ketten jöttek el a 12 vádlott közül, Udvaros Dorottya és dr. Rodics Katalin kutatóbiológus. Határozat azonban nem született, dr. Jungi Eszter tanácsa megnyitotta végül a bizonyítást, mert úgy látja, hogy a jelenlegi vádirati tényállás ellentmondásos a kárösszegre vonatkozóan és további szakértői vizsgálatra van szükség.

A 102 ezer forint egyébként úgy jött ki, hogy a rongálás értékéhez a helyreállítás költségét is hozzászámolták, ami Udvaros Dorottya szavai szerint már-már cinikus, hiszen az épületet éppen bontották az ő akciójuk idején.

Az ügyész szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy rongálást követnek el és tettük veszélyes a társadalomra. A védelem viszont azzal érvel, hogy éppen hasznos és nem káros ez az akció a környezetre nézve, a magántulajdon védelmén túl ugyanis számos egyezményes, európai jogszabály van, amit akciójukkal védtek az aktivisták. Ilyen a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv.

A színésznő az utolsó szó jogán kifejtette, a fecskék eszmei értéke 50 ezer forint, és több ezer fészkelt ezeknél a lebontásra ítélt cölöpházaknál. „Szegények körülbelül 8 ezer kilométert repültek a kis szárnyaikkal, hogy visszatérhessenek a fészkelőhelyre, amikor valakik becsukták előttük az ajtót.”

A Fertő tó magyar oldalára, a Natura 2000 területen tervezett beruházás 60 hektárt érintene, Mészáros Lőrinc cége többek közt egy 4 csillagos szállodát, vitorláskikötőt építene. Bár a házakat lebontották, végül 2022 nyarán leállt a beruházás és azóta is húzódik, a minisztérium tavaly ősszel írta ki az új közbeszerzést a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére. A vármegyei kormányhivatal pedig az eredeti, változatlan tartalmú beruházás terveire adott ki környezetvédelmi engedélyt.

A Fertőért sokan felszólaltak már, köztük ismert emberek, mint Udvaros Dorottya, „Villám Géza” és Litkay Gergely.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 09:10, hétfő | Helyi

Peren kívül is megegyezne a nyugdíjas pár, akinek híd épült a házánál

A győrszentiváni Nagy László és élettársa telke mellé 2019-ben épült a gyalogos- és kerékpáros híd az M19-es fölé. A műtárgy szinte belóg az udvarra: szakértő szerint ingatlanuk 30 millió forinttal lett értéktelenebb.

2024. Július 01. 08:14, hétfő | Helyi

Ne feledd! Hétfőn nincs doki

Munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozóknak a hétfői Semmelweis-nap.

2024. Július 01. 07:12, hétfő | Helyi

A győri lottómilliomos ezt látja a fellegek felett?

A közelmúltban elhunyt Andraschek László emlékének ajánljuk ezt a hírt. Ő volt a győri, hajléktalanból lett lottómilliomos, aki a közelmúltban hunyt el.

2024. Június 30. 09:13, vasárnap | Helyi

Jó ez a sorsolás: a győri tornászaink így kezdenek az olimpián

Sorsoltak az olimpiára a tornászoknál. A nők között a GYAC-os Bácskay Csenge felemáskorláton kezd Párizsban az utolsó csoportban.