Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 11. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új adatbázis készül a dizájnerdrogokról

Új adatbázis készül a dizájnerdrogokról

Magyar és szerb igazságügyi szakemberek egy új projektben közösen igyekeznek hatékonyabbá tenni a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények üldözését – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Varga Tibor igazságügyi vegyész szakértő elmondta, fontos, hogy elkészüljön egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az új anyagokat, a vizsgálati eredményeket pedig megosztják a szerb nemzeti bűnügyi szakértői központ újvidéki regionális részlegével.

A kábítószerpiacon megjelenő új anyagok, dizájnerdrogok, pszichoaktív hatóanyagok azonosítását végzik a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumában – ismertette a projekt részleteit Varga Tibor igazságügyi vegyész szakértő. Mint mondta: évente 450-500 ügyben rendeli ki őket a nyomozóhatóság.

Az ügyek nagyjából harmadában, felében új pszichoaktív anyagokkal találkoznak a klasszikus kábítószerekkel szemben – hívta fel a figyelmet.

A szakértő kiemelte: fontos, hogy elkészüljön egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az új anyagokat, a vizsgálati eredményeket pedig megosztják a szerb nemzeti bűnügyi szakértői központ újvidéki regionális részlegével.

A projekt kifejezetten az új anyagokra irányul, hiszen egyre inkább újabb vegyületek jelennek meg a feketepiacon – emelte ki. A projekt végén elkészülő adatbázis az Európai Unió egész területén segíti majd a szakemberek munkáját – jegyezte meg Varga Tibor. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.