Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Augusztus 23. 12:33, péntek | Helyi
Forrás: kurir.hu

Új, furcsa helyesírási szabályok

Új, furcsa helyesírási szabályok

Már egy éve elfogadták az új helyesírási szabályokat, nemsokára lesz új szótár is. Aztán magyar legyen a talpán, aki helyesen toldalékolja az olyan kettős betűre végződő neveket, mint a Mariann.

Mariann-nal, mert így kell majd írni. A CIB bankot meg muszáj lesz kötőjelezni így: CIB-bankkal. Már aki meg akar felelni az éppen változó új helyesírási szabályoknak. A kevés, de furcsa változásokat a Nyelv és Tudomány portál szedte össze. Ami igazán újdonság, hogy bizonyos esetekben szabályos lesz a kötőjeles és az egybe írt vagy egybeírt változat is. És alaposan változik a tulajdonnevek írásképe.

A fenti bankos példánál azért esik be a kötőjel, mert a betűszó utolsó betűje egyezik az utótag első betűjével. Viszont a többszörös összetételnél eldönthetjük, hogy kötőjellel írjuk-e vagy sem a hat szótagnál hosszabb szavakat. Viszont nem lesz ilyen szabadságunk a két tagú összetételeknél, ott nem alkalmazható a kötőjel. Vagyis a "csirke-fogó" nem lesz és "pác-só" sem.

Cikk folytatása...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?