Városlista
2024. augusztus 4, vasárnap - Domonkos

Hírek

2016. Június 28. 13:27, kedd | Bulvár
Forrás: MTI-V

Új magyar tévéfilm forog ősszel egy kitalált szabadsághősről

Új magyar tévéfilm forog ősszel egy kitalált szabadsághősről

Alekszej Guszev orosz tüzérszázadosról, az évtizedeken át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc orosz mártírjának hitt kitalált figuráról forog novemberben egy új magyar tévéfilm a Médiatanács támogatásával.

"1945-ben nagyon rossz volt a szovjet hadsereg híre Magyarországon. Illés Béla szovjet őrnagyi rangban lévő magyar írót bízták meg azzal, találjon egy hőst a múltból, aki összekötné a magyarokat az oroszokkal. Mivel ilyet nem lelt, megalkotta Alekszej Guszev alakját, aki szembeszállt a cárral és a magyarok oldalán harcolt 1848-49-ben" - mondta a Guszev-ügy forgatókönyvírója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Köbli Norbert kifejtette, hogy Illés Béla a történetet elterjesztette a magyar sajtóban, még Illyés Gyula is átvette, a kommunista politika pedig nagyon gyorsan felkarolta: Guszev bekerült a történelemkönyvekbe, gyárat, lakótelepet, utcát neveztek el róla.
A történelmi film forgatása idén novemberben lesz, a rendező Fazakas Péter, a producer Lajos Tamás, a színészeket még válogatják. A közmédia tévénézői jövő ősszel láthatják az elkészült tévéfilmet.
Mint elhangzott, a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatán júniusban további négy új tévéfilm kapott támogatást, az öt alkotás összesen 600 millió forintot.
Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró az elmúlt években mások mellett a Szabadság - Különjárat, A berni követ, valamint a Félvilág című sikeres tévéfilmek forgatókönyvét jegyezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:57, péntek | Bulvár

A főpolgármester szerint nincs B terv, a Szajnában kell és lehet úszni

A francia főváros polgármestere szerint nem volt és nincs is más alternatíva, mint a Szajnában rendezni az olimpiai nyíltvízi úszóversenyeit.

2024. Augusztus 02. 07:49, péntek | Bulvár

Szombaton szentelik fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Szombaton szentelik fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát, az Összetartozás temploma az egykori település valamennyi felekezetét képviseli.

2024. Július 31. 07:53, szerda | Bulvár

Filmzenei fesztivált tartanak Balatonalmádiban augusztus közepén

Kilenc formáció lép fel a 2. Balatoni Filmzene Fesztiválon augusztus 9. és 11. között a Kerényi Imre KultMagtárban, a rendezvény alatt filmzenei utcakoncertek is lesznek - közölték a szervezők az MTI-vel.

2024. Július 29. 08:06, hétfő | Bulvár

Párizs 2024 - Művészeti igazgató: nem kívánt semmit kigúnyolni a megnyitó

Thomas Jolly, a párizsi olimpiai megnyitóünnepség művészeti vezetője cáfolta, hogy Az utolsó vacsora témája ihlette volna a program Ünnepség című jelenetét, amely ellen a katolikus egyház és jobboldali politikusok tiltakoztak.