Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2013. Február 26. 16:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Új ukrán-magyar határátkelőhely megnyitását szorgalmazza Gajdos István

Új ukrán-magyar határátkelőhely megnyitását szorgalmazza Gajdos István

Az ukrajnai Nagypalád és a magyarországi Kispalád közötti határátkelőhely megnyitását szorgalmazza a hamarosan Magyarországra látogató Mikola Azarov ukrán miniszterelnöknél Gajdos István, az ukrán parlament magyar képviselője, az Ukra

Az ukrajnai Nagypalád és a magyarországi Kispalád közötti határátkelőhely megnyitását szorgalmazza a hamarosan Magyarországra látogató Mikola Azarov ukrán miniszterelnöknél Gajdos István, az ukrán parlament magyar képviselője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke.

A honatya nyilatkozatában, amelyet kedden az MTI-hez is eljuttatott, felhívta az ukrán kormányfő figyelmét arra, hogy a soknemzetiségű Kárpátalja az Európai Unió négy tagországával is határos, az itt élő kisebbségek számára kiemelt fontosságú a határátkelőhelyek jól működő rendszere. Gajdos István szerint amennyiben új átkelő nyílna Nagypalád és Kispalád között, ez hozzájárulna Ukrajna és Magyarország, a határ menti térségek, valamint az ott élő emberek kapcsolatainak erősödéséhez, s egészében véve Ukrajna európai integrációjához.
"Úgy vélem, hogy az új átkelő kitörési pontot jelentene a Tisza és az országhatárok közé szorult települések számára a Nagyszőlősi járásban. Hozzájárulna az adott kistérség gazdasági, turisztikai vonzerejének emeléséhez" - írta nyilatkozatában a kárpátaljai magyar politikus. Emlékeztetett arra, hogy korábban megígérte a helyieknek: minden követ megmozgat a határátkelő megnyitása érdekében, és tartja magát ehhez.
Gajdos István arra is rámutatott, hogy ha megnyílna az új határállomás, azzal az ukrán-magyar határszakaszon az átkelőhelyek száma elérné az európai szabványt, 25 kilométerenként legalább egy helyen át lehetne kelni Ukrajnából az országhatáron Magyarországra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Március 03. 08:55, vasárnap | Belföld

Szentkirályi Alexandra: a kormány jelentősen növelte az egészségügyi kiadásokat

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.