Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Április 28. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Új fűtőanyagra áll át az atomerőmű

Új fűtőanyagra áll át az atomerőmű

Új fűtőanyagra áll át idén a paksi atomerőmű. Az orosz gyártó az egyik blokkot kísérleti jelleggel már tavaly feltöltötte a második generációs uránkazettákkal, mostantól pedig a másik három blokkba is megkezdi a szállítást.

 

A korszerűbb üzemanyag energiatakarékos, kevesebb újratöltést igényel, és növeli a teljesítményt. A '80-as években, az atomerőmű indulásakor 3,6 százalékos dúsítású üzemanyagot használtak, amelyet 3 évente kellett cserélni. Az elmúlt évtizedben tértek át a magasabb dúsítású és hosszabb élettartamú üzemanyagra. A második generációs rudak 4,2 százalékos dúsításúak. Előnyük az is, hogy kevesebb nukleáris hulladék keletkezik belőlük.

"Ez az üzemanyag már öt évig van a reaktorban, öt évig termeli a villamos energiát. Előnye hogy kevesebb üzemanyag-kazettát kell vásárolnunk, szemben a nyolcvanas évekbeli 3 évvel. Másrészt az üzemanyag átrakás során kevesebb üzemanyag-kazettát kell kivennünk a reaktorból, illetve behelyeznünk" - nyilatkozta Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.


(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció