Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2010. Április 28. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Új fűtőanyagra áll át az atomerőmű

Új fűtőanyagra áll át az atomerőmű

Új fűtőanyagra áll át idén a paksi atomerőmű. Az orosz gyártó az egyik blokkot kísérleti jelleggel már tavaly feltöltötte a második generációs uránkazettákkal, mostantól pedig a másik három blokkba is megkezdi a szállítást.

 

A korszerűbb üzemanyag energiatakarékos, kevesebb újratöltést igényel, és növeli a teljesítményt. A '80-as években, az atomerőmű indulásakor 3,6 százalékos dúsítású üzemanyagot használtak, amelyet 3 évente kellett cserélni. Az elmúlt évtizedben tértek át a magasabb dúsítású és hosszabb élettartamú üzemanyagra. A második generációs rudak 4,2 százalékos dúsításúak. Előnyük az is, hogy kevesebb nukleáris hulladék keletkezik belőlük.

"Ez az üzemanyag már öt évig van a reaktorban, öt évig termeli a villamos energiát. Előnye hogy kevesebb üzemanyag-kazettát kell vásárolnunk, szemben a nyolcvanas évekbeli 3 évvel. Másrészt az üzemanyag átrakás során kevesebb üzemanyag-kazettát kell kivennünk a reaktorból, illetve behelyeznünk" - nyilatkozta Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.


(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 11:00, péntek | Belföld

Tetőzik a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség - írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. Július 01. 10:09, péntek | Belföld

Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok

Mintegy háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista, középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.

2022. Július 01. 08:45, péntek | Belföld

Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

2022. Július 01. 08:00, péntek | Belföld

Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!

Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket