Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 25. 06:40, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Új gazdaságkutató intézet a hazai palettán

Új gazdaságkutató intézet a hazai palettán

Új taggal gazdagodik a magyar gazdaságkutató intézetek köre. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos igényű, közgazdasági és társadalmi jellegű kutatásokat és elemzéseket végez majd, amelyekben gazdaságpolitikai lépéseket, ezen

A kormány által 2010-re tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiány már akkor sem volt igaz, amikor azt először leírták - állítja Heim Péter közgazdász. A Századvég Gazdaságkutató elnöke szerint úgy kell deficitet csökkenteni, hogy közben gazdasági növekedést generálnak, ehhez azonban az adócsökkentés szükséges, de nem elegendő feltétel. A szakember úgy fogalmazott, mindenképpen hozzá kell nyúlni a nagy rendszerekhez, vagyis újjá kell építeni az államot.

„Az látható, hogy ma a jelenlegi feladatstruktúra mellett, a jelenlegi rendszerben, sem az egészségügyi rendszer, sem az oktatási rendszer, sem az önkormányzati rendszer nem finanszírozható, és valamikor az év utolsó másfél, két hónapjában összeomlásra lehet számítani" - fejtette ki Heim Péter.

Az új szervezet elnöke azt mondta: el tud képzelni olyan forgatókönyvet, amelyben egy ésszerű gazdaságpolitika mellett nem születik újabb megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal.

Három forrás lehet

Mellár Tamás, a KSH volt elnöke úgy látja: a leendő kormánynak három olyan forrása lehet, amely rövid távon adhat számára mozgásteret. „Az egyik a bürokrácia jelentős csökkentése, a második a korrupció, a harmadik pedig a támogatások. Mindegyik területen jelentős pénzek vannak, és ezeket komolyan lehet korlátozni anélkül, hogy a jelenlegi kiadásokhoz hozzá kelljen nyúlni. Ez adhat némi mozgásteret, de természetesen hosszútávon csak a gazdasági növekedés beindulása adhatja meg azt, hogy a magyar gazdaság egy fenntartható növekedési pályára kerüljön" - közölte Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkájával mind a piaci, mind az állami szereplőket segíteni szeretné, ugyanakkor az intézetnek függetlennek kell lennie, de megrendelés esetén kormányzati megbízást is elvállalnak. „Az intézet, mondjuk 2011-re tudja elérni azt a végleges formáját, ahol fiatal kutatókkal, együttműködő intézményekkel együtt egy olyan szellemi kapacitást tud megjeleníteni, amelyik versenyképes az összes jelenlévő piaci szereplővel, és ugyanakkor fontos információkat tud szolgáltatni az üzleti szféra és a kormányzati szféra számára is" - szögezte le a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alapítója, Stumpf István.

A jelenleg bejegyzés alatt álló Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t Heim Péter és Mellár Tamás mellett Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Gíró-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója és Lantos Csaba, az OTP volt vezérigazgató-helyettese alapította.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.