Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2010. Október 03. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP

Új korszak kezdődik - itt vannak a fogyasztás nélküli autók

Új korszak kezdődik - itt vannak a fogyasztás nélküli autók

A Citroen történelmet írt. Számos autógyártóval karöltve, végre elérkezett a pillanat, amikor bejelentették: tömeggyártásba kerül az első elektromos kisautó, amely nem fogyaszt, nem szennyezi a környezetet, és még hangja sincs. Év vé

A Citroen a legelső, aki piacra dobja a Mitsubishivel és a Peugeot-val közösen megalkotott elektromos kisautót, a C-Zerót. A tanulmány szériaérett változatának első példányai már 2010 végén legördülnek a gyár futószalagjairól, az igazi nagyüzem beindítása azonban 2011 első negyedévére várható.

A C-Zero nevét a zéró károsanyag-kibocsátás, a zéró üzemanyag-fogyasztás, valamint a zéró zajszint együtteséből kapta. A négyüléses városi kisautó 100 százalékban elektromos hajtáslánccal készül, egy villanymotorral és egy azt kiszolgáló lítium-ion akkumulátorral.

A 3,48 méter hosszú és 2,55 méter tengelytávú kisautót négy teljes értékű üléssel, hat légzsákkal, légkondicionálóval és szervokormánnyal szerelték, a biztonságról ABS és ESP gondoskodik, csomagtere 166 literes.

A villanymotor 64 lóerős és 180 Nm forgatónyomatékú lesz, amelyhez egy fokozatok nélküli, így váltást sem igénylő áttételt társítanak a gyárban, hagyományos differenciálművel. Az erőforrás energiáját tároló lítium-ion akkumulátor hatótávolsága egyetlen feltöltéssel 150 kilométer, a C-Zero végsebessége 130 km/óra, nulla százas gyorsulása pedig körülbelül 15 másodperc lesz. A kisautó fenntartási költsége mindössze 1,5 euró lesz - 100 kilométerenként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.