Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2023. Augusztus 13. 09:16, vasárnap | Helyi

Újabb adatok érkeztek a biztosítóktól, brutális számokat közöltek

Újabb adatok érkeztek a biztosítóktól, brutális számokat közöltek

A kifizetendő összeg azonban nem csak a cudar időjárás számlájára írandó.

A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint a múlt csütörtök és vasárnap közötti viharok miatt csaknem 20 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, bár még nem mindegyik társaság közölt adatokat. A szám a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, mert sokan a szabadságukat töltik, vagy esetleg még nem tudták felmérni a távolabbi ingatlanjaikban, nyaralójukban keletkezett károkat.

A biztosítók a bejelentések alapján több mint 4,5 milliárd forintot különítettek el kárrendezésre. Néhány évvel ezelőtt az átlag kárösszeg nyolcvan-százezer forintra jött ki egy-egy nagyobb vihar után. Ha azonban mostani gyorsjelentések adatai beigazolódnak, akkor a múlt heti viharok miatt a kétszázezer forintot is meghaladó átlagos kárösszeggel lehet számolni.

Tény, hogy az elmúlt évtizedben nem voltak olyan viharok vagy akár egymást követő viharos napok, amelyek ilyen összegű pusztítást okoztak volna. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a viszonylag kisebb károsodások helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni a folyamatosan emelkedő költségek miatt, emlékeztetett a MABISZ.

Tavaly például májustól augusztusig mintegy 63 ezer bejelentésre összesen 7,5 milliárd forintot tett ki a számla, míg 2018-ban például a teljes viharszezoni károk miatt kevesebb mint 3,2 milliárd forintot fizettek a biztosítók.

Lesznek azonban, akik csalódni fognak. A magyarországi lakóingatlanok 73-74 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, a meglévő szerződések jelentős részét azonban több évvel korábban kötötték. Azóta nem aktualizálták a tényleges vagyoni helyzetnek megfelelően, így sokan csak a kárrendezési folyamat során döbbennek rá, hogy időközben alulbiztosítottakká váltak, ami azt is jelentheti, hogy a kapott összeg nem áll arányban az okozott károkkal.

Illusztráció: Pexels/Pixabay

Címkék: biztosítás, kár, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:12, szerda | Helyi

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Kopasz Bálint kiharcolta az olimpiai részvételt, nagy fölénnyel nyert a válogatón

A kajak egyes 1000 méteres döntőjét megnyerve megváltotta a párizsi indulás jogát a szegedi válogatón Kopasz Bálint, a Győri Graboplast VSE versenyzője.

2024. Június 12. 07:13, szerda | Helyi

Győrben tesztelik a világ leghatékonyabb e-buszait

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100 százalékban ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell.

2024. Június 11. 09:13, kedd | Helyi

Valamit visz a víz, sokan a rendszámtáblát vesztették el az eső miatt

Rendszámtáblák sora veszett el a hétfőn lezúdult esőben, érdemes nézni a Facebookon lévő csoportokat, amelyeken többen is posztoltak a megtalált darabokról. Nagy károkról is érkeztek hírek.