Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 25. 15:25, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Újabb élelmiszer-hamisítási botrány Németországban

Újabb élelmiszer-hamisítási botrány Németországban

A lóhúsbotrány után újabb élelmiszer-biztonsági ügy vet hullámokat Németországban, hétfői sajtójelentések szerint milliós nagyságrendben értékesíthettek biotojásként nagyüzemi körülmények között termelt tojást.

Az újabb botrányról elsőként beszámoló Der Spiegel szerint Alsó-Szászországban 150 csirkefarm ellen indult ügyészségi eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy jogosulatlanul használták az ökológiai tartásra vonatkozó jelzést a tojásokon. Az első eljárások még 2011-ben indultak.
Az illetékes oldenburgi ügyészség vezetőjének nyilatkozata szerint jelenleg 100 tojástermelő gazdaság ellen nyomoznak. Több ügyet átadtak az Észak-Rajna-Vesztfália, illetve a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi hatóságoknak. Hétfőn a Türingia tartományi mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztérium is jelezte, hogy a biotojásra vonatkozó jelzés jogosulatlan használatának gyanúja miatt eljárás indult két vállalkozás ellen.
A beszámolók szerint az érintett gazdaságokban az ökológiai tartásra vonatkozó előírásokhoz képest jóval több tyúkot tarthattak a tyúkólakban. Így feltehetőleg milliós nagyságrendben értékesítettek biotojásként a termelési előírásoknak nem megfelelő módszerekkel előállított tojást.
A biotojás minősítés legfőbb feltételei közé tartozik az ökológiai termesztésű és antibiotikumoktól mentes tápanyag használatának kötelezettsége mellett, hogy biztosítani kell tyúkonként legkevesebb 4 négyzetméternyi szabadtéri kifutóterületet - olyan helyen, ahol nem alkalmaznak műtrágyát -, és a tyúkólakban négyzetméterenként legfeljebb hat állatot lehet tartani.
A költségesebb előállítási módszer miatt a biotojás fogyasztói ára átlagosan 10 centtel haladja meg a más típusú tojások árát Németországban, ahol naponta átlagosan 2 millió darab biotojást értékesítenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).