Városlista
2023. március 26, vasárnap - Emánuel

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének miatt Franciaországban

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének miatt Franciaországban

Egy újabb olyan fiatalt, egy héten belül a harmadikat vette őrizetbe a francia rendőrség, aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdítására

- tudta meg szerdán az AFP francia hírügynökség a nyomozáshoz közeli forrásokból.

A 15 éves fiút szombaton vették őrizetbe Párizs egyik nyugati elővárosában, Rueil-Malmaisonban, s már vádat is emeltek ellene terrorizmus miatt. Egy titkosított dzsihadista felületen hagyott üzeneteiből a titkosszolgálatok arra következtettek, hogy támadásra készül.

A titkosszolgálatok által nyilvántartott fiút korábban már egy másik terrorizmussal kapcsolatos ügyben is megvádolták, és június óta rendőri felügyelet alatt állt, mert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját hirdette az interneten.

Hasonlóan az előző két letartóztatott fiatalkorúhoz ez a kamasz is kapcsolatban állt Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már egy héttel korábban is felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.

Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett, és szerda reggel is őrizetbe vettek egy terrortámadásra készülő fiút.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.

2023. Március 22. 07:18, szerda | Külföld

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.