Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2013. Július 22. 15:10, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Újabb H7N9-es megbetegedés Kínában, a kutatók lehetséges veszélyekre figyelmeztetnek

Újabb H7N9-es megbetegedés Kínában, a kutatók lehetséges veszélyekre figyelmeztetnek

Kritikus állapotban van a H7N9-es madárinfluenza legújabb áldozata Kínában, miközben kutatók a betegséggel kapcsolatos lehetséges új veszélyekre figyelmeztetnek.

A China Daily napilap hétfői kiadása szerint kritikus állapotban van az a 61 éves, az észak-kínai Hopej tartományból származó nő, aki múlt héten került be a vírussal az egyik fővárosi kórház intenzív osztályára. A madárinfluenza Kínában március elején jelentkező H7N9-es törzsének jelenlétét szombaton erősítették meg az asszony betegségével kapcsolatosan, állapota a kezelés ellenére sem mutat javulást.
Kínai sajtóértesülések szerint: a nő egy élő állatokkal is kereskedő piacon dolgozott, mely - számos korábbi esethez hasonlóan - a betegség forrásaként szolgálhat, hiszen az ottani szárnyasokban a hétvégén megerősítették a madárinfluenza H7N9-es törzsét. A hatóságok a nő családtagjainak állapotát is megvizsgálták, a vírus jelenlétét egyikükben sem mutatták ki. Az eset csaknem három hete az első jelentett H7N9-es megbetegedés az országban, s az első Hopej tartományban. A hatóságok korábban összesen 132 fertőzöttet jelentettek, közülük 43 esetben végződött halállal a megbetegedés.
Az elmúlt héten magával a vírussal kapcsolatban is új információk láttak napvilágot. Kínai kutatók egy csoportja azt bizonyította: az influenza útját gyakran "modellező" görények között a vírus légúti cseppek által is terjed. A vizsgálati eredmények fokozhatják azokat az aggodalmakat, hogy a vírus akár emberről emberre is terjedhet.
A H7N9-es vírus továbbra is megtalálható állatokban, és fejlődése sem ért véget, a kór felszámolása hosszú távú kihívás lesz - idézte a hétvégén a Hszinhua hírügynökség Csen Hua-lant, a kínai mezőgazdaságtudományi akadémia professzorát, a tanulmányt készítő csoport vezető kutatóját. A Global Times című napilap ugyanakkor hétfőn Csong Nan-sant, a légúti megbetegedések Kína-szerte elismert szakértőjét idézi, aki szerint el kell kerülni az alaptalan aggodalmat a betegséggel kapcsolatban, az új eset felbukkanása ellenére is. A hopeji eset csak egy egyedi megbetegedés, annak kapcsán nem lehet a madárinfluenza kitöréséről beszélni. A betegség lehetséges emberek közötti terjedését illetően Csong úgy fogalmaz: Csen és kutatótársai laboratóriumi környezetben kísérleteztek, jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a vírus valóban terjedne emberről emberre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.