Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2019. Október 30. 10:39, szerda | Külföld

Újabb per indult a Google ellen

Újabb per indult a Google ellen

Bírósági keresetet nyújtottak be a Google anyacége, az Alphabet ellen Ausztráliában.

A vád szerint ugyanis félrevezették az okostelefon használókat azzal kapcsolatban, hogy miképpen gyűjtik be és használják fel helymeghatározási adataikat – összegzi a Reuters.

Az ausztrál Versenyfelügyeleti és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) szerint a Google helyi vállalata nem közölte a felhasználókkal, hogy két beállítást is ki kell kapcsolni ahhoz, ha nem akarják személyes adataikat elküldeni a cégnek.
IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

"A Google által nyújtott félrevezető információk szerint a felhasználók nem tudtak megalapozottan dönteni" – írta az ACCC a szövetségi bíróságnak benyújtott dokumentumban.

A hatóság szerint a cég megtévesztette a felhasználókat azzal, hogy csak akkor akadályozhatják meg helymeghatározási adataik begyűjtését, ha nem használják a Google Search és a Google Maps mobilalkalmazásokat.

A Google szóvivője elmondta, hogy az amerikai technológiai vállalat felülvizsgálja az ACCC állításait, és együttműködik a hatóságokkal.

Ez az első pere az ACCC-nek az olyan technológiai óriásokkal szemben, mint a Google, vagy a Facebook, de a hatóság elmondta, hogy további törvényi szigorítások várhatóak a magánélet védelme érdekében, valamint a tartalommegosztásokkal kapcsolatban.

"Biztosítékot akarunk, hogy a jelenlegi gyakorlat nem folytatódik" – nyilatkozta Rod Sims, az ACCC elnöke.

Az Európai Unió által bevezetett GDPR adatvédelmi irányelv is ezt a célt szolgálja. Januárban a francia hatóságok 50 millió eurós bírságot szabtak ki a Google-ra,mert az megsértette az adatvédelmi törvényeket. És az ír adatvédelmi biztos továbbra is vizsgálja az amerikai céget, hogy megsértette-e a magánélet védelmére vonatkozó törvényeket.

Forrás: origo.hu

Kép: Illuszráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő