Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Június 22. 14:26, kedd | Belföld
Forrás: Vízügyi Igazgatóság

Újabb esők nehezítik a védekezést

Újabb esők nehezítik a védekezést

Tegnap délután jelentős mennyiségű, helyenként a 100 mm-t is meghaladó (Tevel 104 mm, Kurd 117 mm ) csapadék hullott a Kapos, a Koppány-patak, a Mucsi-Hidasi-patak, a Völgységi-patak, a Rák-patak, a Lajvér-patak és a Szekszárdi-Séd vízgy

Hétfőn mediterrán ciklon alakította időjárásunkat, hatására sokfelé alakult ki heves zivatar, felhőszakadás. Tolna, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Baja térségében hullott lokálisan 50 mm feletti csapadék, területi átlagban a 10, helyenként a 20 mm-t is meghaladta.

Ma is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban a Dunától keletre, illetve a Dél-Dunántúlon valószínű eső, zápor, keleten zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva egyre többfelé fokozódik viharossá.

A Dunán a hétvégi csapadékok hatására kisebb árhullám indult el, Nagybajcsnál első fok feletti vízszinten éjfélkor tetőzött, Komáromnál ma érheti el az első fokot.

A Tiszán Dombrád és Tokaj között enyhén emelkedett a vízszint, alatta apad. Szolnoknál a 954 cm-es értékű, hosszan elnyúlóan tetőzés óta 56 cm-t apadt. Csongrádnál 860 cm-en tetőzött, Szegednél másodfok felett, 808 cm körül mozog a vízszint. Szeged tetőzését követően csak lassan fokozódik az apadás üteme. Algyőnél és Kiskörénél szerdán, Szolnok és Mindszent között csütörtök - pénteken a vízállások a harmadfokú készültség szintje alá süllyedhetnek.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám ma hajnalban tetőzött Ipolytarnóc térségében, lentebb kissé haladta meg az elsőfokú készültségi szintet.

A Kapos a hétvégi és tegnapi heves csapadékok miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a harmadfokú fokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók.

A Zagyva árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a másodfokot, az alsó szakaszon a Tisza visszaduzzasztó hatása, valamint a felső tározók egyenletes ürítése miatt az első fokú szintet meghaladóak a vízállások.

A Hortobágy-Berettyón a felső szakaszon harmadfokú, az alsón első fokú a készültség.

A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt I-II. fokú készültségi szint felettiek a vízállások.

Folyóink fővédvonalain 1381 km hosszon van védelmi készültség.

  • III. fokú a készültség 657 km védvonalon a Tiszán (Tiszatarján - Kiskörei tározó - Szolnok - Algyő között),  a Zagyva torkolati szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Takta középső szakaszán
  • II. fokú a készültség 192 km védvonalon a Tiszán (Algyő - déli országhatár között),  a Hármas-Körös alsó szakaszán, a Maros alsó szakaszán,
  • I. fokú a készültség 532 km hosszon a Dunán Nagybajcsnál, a Tiszán (Tiszakeszi - Poroszló között), a Zagyván Szentlőrinckátánál,  a Bodrogon, a Taktán, a Lónyay főcsatorna középső szakaszán (Kótaj és Berkesz között), a Hármas-Körös felső szakaszán és a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán 

Belvízvédelem

A belvízzel elöntött területek nagysága 150 000 ha, ebből 71 ezer ha a vetés-szántó terület, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3 szorosára tehető. Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 72 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 19 szakaszon I. fokon, 47 szakaszon II. fokon és 8 szakaszon III. fokon védekeznek.

Tegnap 158 db szivattyútelep és 42 db szállítható szivattyú összesen 16 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba. Az év eleje óta összesen 1,38 milliárd m3 belvíz került átemelésre (a Balaton átlagos térfogata 1,8 milliárd m3).

Három KÖVIZIG összehangolt vízminőség kárelhárítási tevékenységének köszönhetően sokat javult a Hortobágy-Berettyó vízminőségi állapota. A frissvíz bevezetésnek és a vízkormányzásnak köszönhetően a Hortobágy-Berettyón a tegnapi nap folyamán 19 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak ártalmatlanításra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén