Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Január 27. 14:45, csütörtök | Sport
Forrás: HírTV

Újabb őrület ütötte fel a fejét

Újabb őrület ütötte fel a fejét

Ilyenkor télen szívesen álmodozunk tengerparti nyaralásról, ahol hajnalig táncolhatunk egy jókedvű társaságban, és mindenki átadja magát a zene világának. Azonban a jó hangulat és a mozgás öröme a városban is elérhető.

A néha unalmas fitneszóra helyett ma már választhatjuk a zumbát, ahol úgy táncolhatunk végig egy órát, hogy szinte észre sem vesszük: a kemény edzésen zsírt égetünk, és javítjuk állóképességünket is. Nem kell bonyolult koreográfiára figyelni, még csak súlyzókat és egyéb kellékeket sem vinni. A mozdulatokban a tánc jelleg dominál. Nem csoda, ha tele van a terem. Vannak fiatalok, nagymamakorúak, vékonyak és kevésbé azok. Egy a közös: aki egyszer kipróbálja, nem akarja abbahagyni. Hazánkban Vieira Lívia fitneszedző honosította meg. Az MNO-nak egy zumbaóra után mesélt arról, hogyan lett e mozgásforma szerelmese.

– Hogy találkozott a zumbával, és mit lehet tudni róla?
– Az interneten találtam rá 2008-ban. Akkor otthon voltam a kisbabámmal, és olyan mozgást kerestem, amit végezhetnék. A baba születése előtt aerobikoztam, táncoltam. Szerettem volna ismét találni egy olyan mozgásformát, amit élvezek. Voltam dance aerobikon meg alakformáló órákon is, de ezek nem nyerték el a tetszésemet. Vissza akartam térni ismét a szakmába. Szerettem volna aerobikedzéseket tartani ugyanúgy, mint régen, a baba előtt. Végül rátaláltam a zumbára, ami nagyon megtetszett. Elvégeztem az oktatói kurzust, és azóta zumba fitneszedző vagyok.

– Miben más ez az edzés, mint a többi? Milyen izmokat mozgat meg?
– Egy zumbaóra akkor a legjobb, ha az ott elhangzott zenék mind más stílusúak. Itt most hallottunk cumbiát, reggaetont, salsát, salsatont, hip-hopot, volt samba, merengue, keleties motívumok is. A levezető R’n’B volt. Minden izmot megmozgat. Az a jó oktató, aki úgy állítja össze az órát, hogy mindegyik zenébe belecsempész olyan erősítő mozdulatot, amivel formáljuk a vázizomzatunkat, karunkat, csípőnket, és szálkásítjuk a hasunkat. Ezt mind zsírégetéssel összekötve.

– Milyen visszajelzéseket kapott?
– Akiben megvan a vágy arra, hogy mozogjon és jól érezze magát, annak nagyon tetszik. Azt veszi észre, hogy úgy eltelt az egy óra, hogy szinte észre sem vette.

– Ide ugye nem csak fiatalok járnak?
– A nagymamák korosztálya is képviselteti magát, de emellett tinédzserek is jönnek. Azért jár a legtöbb ember, hogy megpróbálja az alakját formálni. Végezhetik ezt a fajta testmozgást a ducibbak is, de nagyon vigyázniuk kell. Az edzés elején meg szoktam kérdezni, hogy kik azok, akik először vannak, és hogy sportolnak-e. Attól függetlenül, hogy valaki úgymond ducibb, lehet jó az állóképessége, mert rendszeresen sportol, vagy egyszerűen csak olyan alkat. Vannak viszont olyanok is, akik nádszálvékonyak, de mivel nem sportoltak, szinte alig tudják végigcsinálni a zumbaórát.

– Magyarországon mennyire népszerű ez a fajta testmozgás?
– Európában a zumba 2008-ban indított oktatói képzést, először Olaszországban, utána Angliában terjedt el. Más európai országokban – mint például Hollandia, Franciaország, Németország – 2009-ben startolt. Nálunk 2010-ben volt az első oktatói képzés, de itt is nagyon népszerű. Minden hónapban hatvan új oktató kerül ki. Mostanra körülbelül 260 zumbaedző van nálunk, miközben a környező országokban, Ausztriában körülbelül háromszáz, Romániában csak nyolcvan, Szerbiában és Szlovéniában száz és kétszáz között. Tehát Magyarország elég jól áll.

– Önnek személyesen mit ad a zumba?
– Én is kitombolhatom magam. Most már ez a főállásom. Azt mondhatom, hogy azt csinálom, amit szeretek. (da)

Durkó Anett - MNO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.