Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 04. 06:22, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Újabb súlyos terhek várnak a lakosságra?

Újabb súlyos terhek várnak a lakosságra?

20-30 százalékkal drágulhat a távhő ára jövőre, egyes termelők 2011-től nem kapnak támogatást a hővel kapcsoltan termelt áram árában. A kiesést kénytelenek a lakosságra terhelni. A következő hónapokban a hideg is megemeli a fűtéssz

A távhő 5 százalékos áfakulcsba sorlása 18 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésben, a fogyasztási adó csökkentését az MSZP kampánycélokra használja. Szakértők szerint azonban, amit a kormánypárti képviselők az egyik kezükkel adtak, azt a másikkal vissza is vették. Egy törvénymódosítás miatt 2011-től a hőerőművek kétharmada kiesne a kötelező átvétel rendszeréből. Így tőlük a továbbiakban nem vásárolná meg az állam a piacinál magasabb áron a hőenergia előállítása során keletkező áramot. Jelenleg az állam 65-70 milliárd forinttal támogatja a kötelező átvételi rendszeren keresztül a hőerőműveket, közvetve pedig a távhővel fűtő háztartásokat.

Kenyeres László energiajogi szakértő közölte: a távhőtermelőknek két lehetőségük van, amennyiben a támogatásuk kiesik: igyekeznek egyéb megtakarítást elérni, ellenkező esetben nyilván ezt a kiesett bevételt a szerződéseken keresztül a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatókkal szemben fogják érvényesíteni, ami a lakossági távhőárakban is meg fog jelenni. A szakértő a hírTV-nek azt mondta, hogy akár 20-30 százalékos emelkedés is elképzelhető.

Magasabb lesz az idei fűtésszámla is, de még nem a támogatási rendszer változása, hanem a szokásosnál hidegebb tél miatt.

Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője azt mondta: egy átlagos lakás 2-2,5 gigajoullal fogyasztott többet, mint egyébként, és ez mintegy 6-10 ezer forintos költségnövekedést fog eredményezni a lakás állapotától, szabályozhatóságától függően.

A hőerőművektől emelt áron átvett villamosenergiát egyébként az állam továbbértékesíti az áramszolgáltatóknak, vagyis a távhőtámogatás árát a lakosság állja - a villanyszámlában.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.