Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 25. 07:36, kedd | Belföld

Újra a Stand kapta az Év Étterme díjat

Újra a Stand kapta az Év Étterme díjat

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem vehette át a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.

Az ország legjobb éttermei közé 2019-es teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Babel, a SALT Budapest, a Borkonyha, a Costes, a Pasztell, a Costes Downtown, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, a Stand25, és az Arany Kaviár került.

Magyar alapanyagokra épül a menüsor

A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett Stand étterem bizonyítja, hogy a magasra pozícionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves, a somlói, a kecsege vagy a szarvasborjú. Az étterem az első perctől fogva hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát – indokolták döntésüket a szervezők. 2020-ban másodjára nyerték el az év étterme díjat.

A hétfői gálán különdíjakat is kiosztottak: az év séfje a két Michelin-csillagos Onyx konyháját vezető Mészáros Ádám, az év cukrászdája – sorozatban harmadik éve – a Mihályi Patisserie.

Az év ifjú séftehetségének Mede Ádámot, a Laurel Budapest séfjét választották kapta, az év ígéretes étterme díjat a Pasztell étterem vehette át. Az év innovatív konyhája díj a SALT Budapest étteremé, az év éttermi szervíze díj pedig az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár étteremé.

A Dining Guide Életmű Díját a Déryné Bisztró főpincére, Pergel József vehette át.

A Dining Guide első zöld elismerését az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta

Idén először fenntarthatósági díjat is átadtak: a Dining Guide első zöld elismerését az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta, ahol egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a környék elfeledett alapanyagainak használatára, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót.

Szintén idei újítás, hogy átadták az év szerethető étterme díjat, melyet a Két Szerecsen Bisztró nyert el. Új díj az év vidéki étermének járó elismerés is, melyet az Anyukám Mondta kapott meg.

Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Freyja – the croissont story kapta. A Dining Guide az alternatív vendéglátóhely kifejezést a street food elnevezés helyett használja, hiszen a legtöbb esetben az éttermekben fogyaszthatók ezek az ételek.

A Dining Guide-ot idén is külföldi szaktekintély segítette a végső döntéshozatalban. Az egész éven át tartó tesztelés során a nemzetközi szakmai zsűrit idén Fausto Arrighi képviselte, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál és már négy éve segíti szakmai tanácsadóként a Dining Guide munkáját.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója hangsúlyozta, a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek. Így olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők klasszikus csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban.

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj:
Stand

Különdíjak:
Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díj / Pajta
Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája Díj / SALT
Dining Guide Master Good Az Év Ígéretes Étterme Díj / Pasztell
Dining Guide Az Év Séfje Díj / Mészáros Ádám / Onyx
Dining Guide Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Mede Ádám / Laurel Budapest
Dining Guide Az Év Éttermi Szervize Díj / Arany Kaviár Étterem
Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díj / Két Szerecsen Bisztró
Dining Guide Életmű Díj / Pergel József / Déryné
Dining Guide Az Év Vidéki Étterme Díj / Anyukám Mondta
Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Freyja – the croissont story
Dining Guide ZAX Az Év Cukrászdája Díj / Mihályi Patisserie

Top 10 +2 étterem:
Arany Kaviár – Kanász László, séf
Babel Budapest – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Miguel Vieirea, séf
Costes Downtown – Miguel Vieirea, séf
Onyx – Mészáros Ádám, séf
Pasztell – Erdei János, séf
SALT – Tóth Szilárd, séf
Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf
Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
Stand 25 – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
Textúra – Sárközi Ákos, séf

Forrás: hirado.hu

Kép: Stand Restaurant

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.