Városlista
2024. szeptember 5, csütörtök - Viktor, Lőrinc

Hírek

2017. Május 09. 09:00, kedd | Belföld
Forrás: hirado.hu

Újra versenybe szállnak a települések a Virágos Magyarország címért

Újra versenybe szállnak a települések a Virágos Magyarország címért

1994 óta töretlen sikerrel működik a Virágos Magyarország mozgalom, amely a hazai kertkultúra felkarolását tűzte ki céljául.

Május 15-ig lehet jelentkezni a környezetszépítő versenyre, több kategóriában is. A fődíj hazánk képviselete a 2018-as Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, két település számára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Virágos Magyarország Szervező Bizottsága által meghirdetett Virágos Magyarország versenyre évente közel háromszáz település nevez. A megmérettetés során öt kategóriában választják meg a legvirágosabb településeket. Az eddig díjazottak közök az európai versenyen 9 arany, 25 ezüst és 10 bronzérem született, további 10 versenyzőt pedig Európa díjjal jutalmaztak.

A verseny honlapján számos ötletet és tanácsot kapunk, hogy lehet virágokkal felvirágoztatni településünket, lakóhelyünket vagy saját közvetlen környezetünket. Emellett kiderül az is, miként lehet jelentkezni a versenyre.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a virágosítási mozgalom nagyon sok téren hozhat pozitív változást az ember életébe. Egyrészt a környezet szépítés a fenntartható fejlődés szempontjából nagyon fontos, másrészt céljuk a kulturált és vonzó országkép kialakítása is. Nem titkolt céljuk a turisztikai szempont is, hiszen a vendégéjszakák növelése és a turisták idevonzása Magyarországra, a belföldi turisták utazásának ösztönzése is pozitívan hat a települések életére – mondta Dr. Bocsi Andrea, a Virágos Magyarország projekt vezetője.

A jelentkezés május 15-ig nyitott a települések számára

A versenyre május 15-ig, térítésmentesen lehet jelentkezni. A zsűri azokat a települési állapotokat fogja felmérni, amelyek a virágosítás során kialakulnak, tehát külön forrás befektetését nem várja a verseny a településektől – tette hozzá a projektvezető.

Spanyárné Halász Szilvia főkertész, a székesfehérvári városgondnokság üzemeltetési igazgatóságának helyettese és a verseny alelnöke elmondta: a településeket zsűriző szakemberek megosztják a szaktudásukat és tanácsaikat a résztvevőkkel, és a pozitív, jó példákat átadják egymásnak, ami az egyik legfontosabb eredménye a versenynek.

A bíráló bizottság júniusban és júliusban járja a településeket A zsűri szakemberekből áll – kertész, tejépítész, településtervező, környezetvédő, turisztikai szakemberek. Szaktudásuk lefedi azt a kritériumrendszert, amelyet a magyar verseny támaszt a résztvevőkkel szemben, ami igazodik az Entetne Floral Europe kritériumaihoz is – hangsúlyozta az alelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 05. 07:36, csütörtök | Belföld

Nőtt a Hell Energy adózott eredménye idén az első félévben

Az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy csoport adózott eredménye 137,8 százalékkal, 13,72 milliárd forintra emelkedett 2024 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest

2024. Szeptember 05. 07:36, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: januárban ismét nyugdíjemelés lesz

A költségvetési munkacsoport egyeztetett a jövő évi nyugdíjakról, januárban nyugdíjemelés lesz, februárban pedig ismét jön a 13. havi nyugdíj - írta a közösségi oldalán szerdán a pénzügyminiszter.

2024. Szeptember 05. 07:27, csütörtök | Belföld

Rétvári Bence: minden idők legnagyobb léptékű béremelése zajlik a pedagógusoknál

Egy parlamenti ciklus alatt mintegy duplájára emelkedik a pedagógusok jövedelme, és ez olyan léptékű béremelés, amilyen még nem volt korábban Magyarországon

2024. Szeptember 04. 08:08, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megvan az ezredik szerződéses területvédelmi tartalékos

A két hónapja indított Szeretem, Megvédem! elnevezésű kampány hatására sok ezren érdeklődtek, több ezren jelentkeztek. Kedden pedig átléptük az ezer szerződést kötött területvédelmi katona létszámot