Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 13. 08:00, csütörtök | Belföld

Újra Vidnyánszky Attila az MTT elnöke

Újra Vidnyánszky Attila az MTT elnöke

Újra megválasztották a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) egyik alelnökének Pataki Andrást, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjét a Nemzeti Színházban tartott tisztújító közgyűlésen.

A szakmai szervezet elnöke pedig továbbra is Vidnyánszky Attila maradt.

A közgyűlésen négy alelnököt is választottak. A következő öt évben Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház; Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház; Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Pataki András a soproni intézmény vezetője az MTT új elnökségének tagja. A MTT tagjai közé a közgyűlés első felében felvételt nyert a Fórum Színház, a Magyarországi Német Színház és a Budapest Táncszínház, így már 68-ra bővült a szervezet tagjainak a száma.

"Megtisztelő, hogy már első körben, több mint kétharmados többséggel ismét bizalmat szavazott számomra a tagság a választásnál. Ez továbbra is elkötelezetté tesz a kitűzött feladatok iránt. Szeretném folytatni azt a munkát, amelynek fontos része az itthoni és határon túli színházak együttműködésének erősítése. Sopronban az elsők között indítottuk útjára a színháznevelési programunkat, amely találkozott a diákok és a pedagógusok igényével. A városban tartottunk a témában Színház-pedagógiai Napokat, ezeknek tapasztalatait egy könyvben összegeztük. Ezt megkapták a velünk kapcsolatba álló oktatási intézmények is, továbbá eljuttattuk azt a társaság tagszínházaihoz." –mondta Pataki András, aki hozzáfűzte:

"nagyon lényeges, hogy a köznevelésben minél szélesebb körben elterjedjen a színház-pedagógia szemlélete és módszertani kultúrája. Ehhez pedig szükséges a területtel foglalkozó szakemberek, pedagógusok, színész-drámatanárok képzésének az átgondolása, létszámuk növelése, programjaik alkalmazása az oktatási intézményekben. Mindemellett fontos a tantermi infrastruktúra fejlesztése, a megfelelő finanszírozási háttér megteremtése, s kapcsolódásuk a már meglévő színházi-neveléssel foglalkozó amatőr, alternatív társulatokhoz, csoportokhoz, a kőszínházakban létrejött programokhoz."

Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke a tisztújítás utáni sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy büszkék lehetnek az elmúlt tíz év munkájára. Kiemelte: az elmúlt 8-9 évben az általuk kitalált, felépített rendszer szerint működik az egész színházi szakma, egyre több nézőt befogadva, egyre több színházi hellyel gazdagodva.

A következő évek munkájáról szólva elmondta, hogy számos dolgot újra kell szabályozni, tehát az előadó-művészeti törvény módosítása az egyik legfontosabb feladat. A befogadószínházak ügye, a pajtaszínházak, az amatőr színházak újraélesztése is központi témájuk és a nemzeti alaptantervvel kapcsolatban is van feladatuk.

A közgyűlésen a résztvevők beszámolót hallhattak a Magyar Teátrumi Társaság alapítása óta eltelt tíz évről és megvitatták az aktuális színházszakmai kérdéseket.

Szabó László, az MTT titkára két napirendi pontot emelt ki, a társasági adó (TAO) kérdését - hogy mi fog történni a magyar színházi világban a társasági adó rendszerének megszűnése után -, és a nemzeti alaptanterv témáját.

Mint mondta, rengeteg érv, gondolat elhangzott a közgyűlésen a TAO-helyzettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés kinyilvánította, hogy a Magyar Teátrumi Társaság együttműködik a kulturális kormányzattal, és segítségére lesz abban, hogy hogyan kell a TAO megszűnése utáni helyzetben fellépni, milyen módon kell a magyar színházi világ finanszírozottságát és működését megőrizni.

Arról is határoztak, hogy a nemzeti alaptantervvel kapcsolatosan és az oktatás, színházi nevelés területén a MTT aktív szereplő kíván lenni.

Forrás: soproniszinhaz.hu

Fotók: Fejér János és Liszkay Lilla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.