Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 11. 11:15, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Újra Győrben a Hamlet! Shakespeare klasszikusát február 19-én láthatják

Újra Győrben a Hamlet! Shakespeare klasszikusát február 19-én láthatják

Ács János rendező Shakespeare klasszikus színpadra állítására vállalkozott. A Győri Nemzeti Színház február 19-én bemutatja a Hamlet című tragédiát olyan kiválóságokkal, mint Csankó Zoltán, Töreky Zsuzsa, Török András, Nagy Bal

A tavalyi évben két súlyos, megrendítő szerepben láthattuk, ő játszotta a szintén Ács János rendezésében bemutatott Egy lócsiszár virágvasárnapja című Sütő drámában Kolhaas Mihály hűséges szolgáját, Hersét, akit gazdája ellenségei csúnyán megverenek.
Ionesco Rinocérosz című abszurdjában szintén a főszereplő legjobb barátja, ő Jean, akinek vérfagyasztó átalakulása orrszarvúvá sokakban felejthetetlen színházi élményként él.
Az idei színházi évad egy másik klasszikus szerepet hozott Sárközinek, Tompos Kátya partnereként ő Csongor Vörösmarty drámájában.
Hamletet eljátszani nagy kihívás. Színészóriások remekei juthatnak eszünkbe, ha visszatekintünk a múltba. A dán királyfi szerepét Shakespeare eredetileg egy nagyon jó emlékezőtehetségű színészre, Richard Burbage-ra írta. Volt, hogy a szerepet színésznőre osztották. Filmen emlékezetes Laurence Olivier 1948-as Oscar-díjat is kiérdemlő alakítása, és Mel Gibson Zefirelli mozijában játszott Hamletje.
A Győri Nemzeti Színházban Cserhalmi György játszotta 1981-ben (képen).
Ács János Arany János 1866-os fordítását használja, ami Arany életművének és a magyar irodalomnak is szerves része: több mint száz éven át „a" magyar Hamlet-fordításnak számított, a magyar közönség Arany fordításában tanulta meg a dráma szövegét. A szöveg első előadása 1867. szeptember 9-én volt a Nemzeti Színházban Paulay Ede rendezésében, azóta a XX. század végéig szinte kizárólag ezt a fordítást használták a színházak.

Győri Nemzeti Színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.