Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 22. 22:17, szombat | Belföld
Forrás: Pozsgai Kitti/pestmegyei-hirhatar

Ukrán nyugdíjasok tömegesen lépik át a magyar határt

Ukrán nyugdíjasok tömegesen lépik át a magyar határt

Ukrán időskorúak jönnek naponta százával a magyar nyugdíjakért, egyúttal elintézik, hogy az ingyenes magyar egészségügyi ellátást is igénybe vegyék, mert nekik az jár- írja a Pestmegyei Hírhatár.

Sokan ugyanazt állítják - ukránok jönnek a magyar nyugdíjért, kihasználva egyjogszabály nyújtotta lehetőséget.

Kételyre adnak okot a papírok, amiket hoznak, első látásra egyenesen hamisítványoknak tűnnek - mondja az önkormányzatnál dolgozó illető -, mert 80 százalékban olyan magas keresetről hoznak igazolást, ami nehezen hihető. Van, akinek havi 160 ezer Ft/fő/hó nyugdíjat számol ki, és fizet meg a magyar állam. A másik furcsaság hogy szinte minden ukrán korábban vezető beosztásban dolgozott. Az ügyintézőknek nincs jogosultságuk vizsgálni a papírok hitelességét.

A másik nyilatkozó ápolónőként a kisvárdai kórház sürgősségi osztályán dolgozott 30 éven át. Állítja, hogy Ukrajnából naponta százan, olykor több százan is jönnek a magyar állampolgárságért, az idősek egyúttal a magyar nyugdíjat is igénylik. A határ mentén élők elmondása szerint: " Itt csak jönnek és jönnek az ukránok de már a kismamák is, az ingyen orvosi kezelésekre. De, nem csak a magyar-ukrán, hanem az orosz-ukrán kismamák is!

És bizony való igaz, mind a 45,6 millió (!) ukrán lakosnak jár az ingyen magyar egészségügyi ellátás a mai napig érvényben lévő 1962. 12. 20-án aláírt magyar-szovjet államközi szociális szerződés alapján- derítette ki a lap.

Az ukrán nyugdíjminimum átszámítva megközelítőleg 21 ezer forint, átlagnyugdíjuk pedig 32 ezer forint, ellenben nálunk az öregségi nyugdíjátlag 95 ezer forint havonta. Az ukrán-magyar nyugdíjas, ha itt igényli, akár háromszor akkora magyar nyugdíjat vihet innen haza, mint amennyit hazájában kapna.

2012 nyarán Soltész Miklós tárgyalt az Ukrán Nyugdíjalap Igazgatóságának Elnökével, Boris Zaichukkal az 1962. 12. 20-án aláírt, még a mai napig érvényben lévő magyar-szovjet szociális és biztonságpolitikai szerződésben foglaltakról. Ígéret volt a kormányunk részéről a kárpátaljai magyaroknak nyújtandó egyszerűsített és felgyorsított ügyintézés, melyet kiemelkedő jelentőségűnek tartottak. Októberben még magyar-ukrán nyugdíjtanácsadó napot is rendezett a NYUFIG az ukránoknak, hogy hogyan igényelhetik minél gördülékenyebben a magyar állam által garantált nyugdíjak kifizetését.

És ezzel még koránt sincs vége! Rengeteg ingyenes juttatást, szociális ellátásokat, úgy mint ingyenes egészségügyi ellátás, kedvezményes árú gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vesznek igénybe, a hozzánk érkező ukránok. A Horváth Ágnes nevével fémjelzett miniszteri rendelet értelmében a határon túli magyarok számára többek között a daganatos betegségek diagnosztikáját, az idegsebészeti, szemészeti, fülészeti és gégészeti műtéti beavatkozásokat támogatja az állam. Mindemellett a nem megfelelően ellátott csonttörést követő korrekciós műtéteket és például pacemaker beültetését is fizeti a hazai biztosító.

A cikk itt folytatódik.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: