Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Szeptember 14. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Uniós helyzetértékelő: válság és demokrácia a középpontban

Uniós helyzetértékelő: válság és demokrácia a középpontban

Vegyesen fogadták a képviselők José Manuel Barroso bizottsági elnök elképzeléseit az EU jövőjéről.

Miközben nagy általánosságban támogatták az erősebb EU megteremtését, több figyelmet szentelnének a szociális kérdéseknek, és ambiciózusabb föderációra vonatkozó elképzeléseket sürgettek. A főbb frakciók a befektetéseket és növekedést elősegítő erős uniós költségvetés mellett érveltek, a középtől jobbra elhelyezkedő frakciók viszont a kevesebb EU-ban látják a megoldást.

A négyórás vita José-Manuel Barroso felszólalásával indult, amely elsősorban a gazdasági válságra és a demokráciára összpontosított. Barroso szerint elérkezett az idő, hogy az európai országok szembenézzenek azzal a ténnyel, hogy egyedül nem tudják megoldani az előttük álló problémákat. Az Európai Bizottság elnöke egy politikai unióra épülő mélyebb gazdasági unió tervét vázolta fel, amelyet a nemzetállamok föderációjaként képzel el.

Új EU születhet a válságból

A képviselői felszólalásokban központi téma volt a válság hatása az EU jövőjére, valamint az EU és a polgárok közötti kapcsolat.

Barroso nemzetállamokra épülő föderációs tervét Guy Verhofstadt liberális és Daniel Cohn-Bendit zöldpárti frakcióvezető is kritizálta. 'Ez a föderáció már létezik és Európai Tanácsnak hívják. A polgárokra épülő Unió kell' - mondta Verhofstadt. Cohn-Bendit szerint a cél egy európai nyilvánosság megteremtése kell, hogy legyen.

Joseph Daul néppárti frakcióvezető is hangsúlyozta a polgárok megszólításának fontosságát. 'A legfontosabb feladatunk, hogy meggyőzzük a polgárokat, még akkor is, ha ez nem lesz könnyű', mondta.

Barroso válaszában kifejtette, hogy az Európai Bizottság az európai politikai pártokra vonatkozó jogszabályra tett ma javaslatot. A cél, hogy az európai demokrácia kiegészítse a nemzeti demokráciákat. Itt az ideje, hogy valódi nemzetek feletti politikai pártok jöjjenek létre, amelyek kiállnak az EU-ért - tette hozzá. Barroso arra kérte a pártokat, hogy tegyenek majd javaslatot arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke.
Szociális biztosítékok és növekedés

A képviselők emlékeztették Barrosót arra, hogy a válság ellenére meg kell őrizni a szociális Európát.

A kiadáscsökkentés alternatívája a befektetés, mondta Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető, egy szociális paktum kidolgozását sürgetve. 'A szociális Európa nélkül a szocialista frakció nem tudja támogatni a Bizottságot' - mondta.

'Az emberek szolidaritásra vágynak. Először ezzel kell foglalkozni, mielőtt a jövő kérdéseire koncentrálnánk. Elfogadhatatlan, hogy a büntetés kultúráját erőltetjük'- figyelmeztetett Gabriele Zimmer baloldali frakcióvezető.

Barroso kiállt a jelenlegi fájdalmas, de szükséges reformok mellett ugyanakkor fontosnak nevezte az európai szociális dimenzió megteremtését.

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban a képviselők és Barroso egyetértettek abban, hogy ez lehet a befektetés és növekedés első számú motorja. A képviselők ezért szorgalmazzák, hogy biztosítsák az ehhez szükséges forrásokat. Barroso szerint a csökkentett uniós költségvetésen maguk a tagállamok veszíthetnek majd.

Kevesebb, nem több Európa

Az EFD és a konzervatív-reformer frakció kritikus volt Barrosóval szemben. 'Ugyanazt a megfáradt hozzáállást látjuk: több Európa jobb Európa helyett' - mondta Martin Callanan, a konzervatív-reformer frakció vezetője. Nigel Farage, az EFD frakcióvezetője Barroso terveit 'lopakodó eurodiktatúrának' nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez