Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 24. 15:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Uniós forrásból foglalkoztatják vissza a hiányszakmás orvosokat Győrben

Uniós forrásból foglalkoztatják vissza a hiányszakmás orvosokat Győrben

Az uniós forrásokból kénytelenek visszafoglalkoztatni a kórházak azokat a hiányszakmákban dolgozó orvosokat, akiket a kormány megszorításai miatt el kellene bocsátaniuk. A győri Petz Al

Az uniós támogatás 20 hónapig fedezi a négy szakorvos bérköltségét, amellyel a győri kórház 50 millió forintot spórol. A hiányszakmákban egyébként is szükség volna a munkájukra, de az intézmény saját költségvetéséből nem tudná őket foglalkoztatni. Ráadásul a pszichiátriáról és a bőrgyógyászatról is több szakorvos külföldre vándorolt az elmúlt öt évben.

Jávor László szervezési főigazgató-helyettes, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr:

- Mennyire van itt arról szó, nagyon sok esetben nincs pénze az orvosok foglalkoztatására, így gyakorlatilag uniós pénzből visszafoglalkoztatják ezeket az embereket?

- Igen, ez így van! Sajnos ez még nem túl nagy szakorvosnak a foglalkoztatását jelenti, de akiket most sikerül megtartanunk, illetve erre a projektre rábírnunk, azok mindenképpen itt maradnak és végigcsinálják ezt a 20 hónapot.

A fenntartó megyei közgyűlés elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a kormány csökkenti a finanszírozást, az intézmények az uniós támogatástól várhatják, hogy megtartsák az orvosaikat.

Szakács Imre elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, Fidesz:

"Ha az unió mélyebben megnézi majd a munkaügyi statisztikáját a kórháznak, akkor valóban feltűnhet nekik, hogy az elmúlt két évben több tucatnyi orvostól volt kénytelen megválni a kórház, hiszen az Egészségügyi Minisztérium olyan döntéseket hozott, ami nemcsak az ágyszám leépítésével járt és jár, hanem az orvosok és szakápolók elbocsátásában is."

A kisebb kórházak önrész hiányában az uniós pályázatokon sem tudnak indulni, így náluk még nagyobb gondot jelent a kormány újabb megszorítása. A hetedik hónaptól 25, a tizenharmadiktól pedig 50%-kal kevesebb pénz jár az ápolási osztályokon ellátott betegek után 2010-ben. A krónikus ellátásában a második negyedévtől csökken a napi teljesítménydíj a jelenlegi 5600 forintról 4200, illetve 2800 forintra.

Boga Attila megbízott igazgató, Margit Kórház, Csorna:

"Ez nagyon megingatja a kórház költségvetését, tudniillik ez 95 %-os ágykihasználtság mellett nullszaldós volt. Sok nővérnek munkát adott, és hát rengeteg beteget el tudtunk ebből látni."

A krónikus betegek ellátása után járó napidíj csökkenése Győrben is további karcsúsításokkal járhat, hiszen az 1035 aktív mellett közel 50 %, 402 a krónikus ágyak száma az intézményben.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.