Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Március 24. 15:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Uniós forrásból foglalkoztatják vissza a hiányszakmás orvosokat Győrben

Uniós forrásból foglalkoztatják vissza a hiányszakmás orvosokat Győrben

Az uniós forrásokból kénytelenek visszafoglalkoztatni a kórházak azokat a hiányszakmákban dolgozó orvosokat, akiket a kormány megszorításai miatt el kellene bocsátaniuk. A győri Petz Al

Az uniós támogatás 20 hónapig fedezi a négy szakorvos bérköltségét, amellyel a győri kórház 50 millió forintot spórol. A hiányszakmákban egyébként is szükség volna a munkájukra, de az intézmény saját költségvetéséből nem tudná őket foglalkoztatni. Ráadásul a pszichiátriáról és a bőrgyógyászatról is több szakorvos külföldre vándorolt az elmúlt öt évben.

Jávor László szervezési főigazgató-helyettes, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr:

- Mennyire van itt arról szó, nagyon sok esetben nincs pénze az orvosok foglalkoztatására, így gyakorlatilag uniós pénzből visszafoglalkoztatják ezeket az embereket?

- Igen, ez így van! Sajnos ez még nem túl nagy szakorvosnak a foglalkoztatását jelenti, de akiket most sikerül megtartanunk, illetve erre a projektre rábírnunk, azok mindenképpen itt maradnak és végigcsinálják ezt a 20 hónapot.

A fenntartó megyei közgyűlés elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a kormány csökkenti a finanszírozást, az intézmények az uniós támogatástól várhatják, hogy megtartsák az orvosaikat.

Szakács Imre elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, Fidesz:

"Ha az unió mélyebben megnézi majd a munkaügyi statisztikáját a kórháznak, akkor valóban feltűnhet nekik, hogy az elmúlt két évben több tucatnyi orvostól volt kénytelen megválni a kórház, hiszen az Egészségügyi Minisztérium olyan döntéseket hozott, ami nemcsak az ágyszám leépítésével járt és jár, hanem az orvosok és szakápolók elbocsátásában is."

A kisebb kórházak önrész hiányában az uniós pályázatokon sem tudnak indulni, így náluk még nagyobb gondot jelent a kormány újabb megszorítása. A hetedik hónaptól 25, a tizenharmadiktól pedig 50%-kal kevesebb pénz jár az ápolási osztályokon ellátott betegek után 2010-ben. A krónikus ellátásában a második negyedévtől csökken a napi teljesítménydíj a jelenlegi 5600 forintról 4200, illetve 2800 forintra.

Boga Attila megbízott igazgató, Margit Kórház, Csorna:

"Ez nagyon megingatja a kórház költségvetését, tudniillik ez 95 %-os ágykihasználtság mellett nullszaldós volt. Sok nővérnek munkát adott, és hát rengeteg beteget el tudtunk ebből látni."

A krónikus betegek ellátása után járó napidíj csökkenése Győrben is további karcsúsításokkal járhat, hiszen az 1035 aktív mellett közel 50 %, 402 a krónikus ágyak száma az intézményben.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat