Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Augusztus 01. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Uniós jogot is sért az új munkarend?

Uniós jogot is sért az új munkarend?

Vasárnaptól nincs kollektív szerződés a Malévnál. A légitársaság ezzel párhuzamosan felemeli a pilóták évi maximális munkaidejét, takarékossági okokból. A szakszervezet tiltakozik és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, va

A légitársaság augusztus 1-jétől szigorítja a pihenőidőt. A pilóták érdekképviselete szerint az új munkarend a hazai és az uniós jogot is sérti. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága viszont nem emelt kifogást. „Kénytelenek leszünk az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, az EASÁ-hoz fordulni, ez az első lépés természetesen. A második pedig, hogy az Országos Munkaügyi Főfelügyelőséghez fogunk fordulni az ügyben, illetve a kifogásunk elutasításának a folyományaként az ügy automatikusan a Munkaügyi Bíróságra kerül majd" - mondta Ferenczi Zsolt, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének szóvivője.


A légitársaság visszautasítja, hogy törvényt sért. Azt a légitársaság se vitatja, hogy az augusztustól érvényes új munkarend nem felel meg az eddigi belső szabályozásnak. Csakhogy a kollektív szerződést a Malév márciusban egyoldalúan felmondta július 31-i hatállyal. Újat pedig egyelőre nem kötött a szakszervezetekkel. „Attól, hogy lejárt a kollektív szerződés hatálya, tovább tárgyalhatunk a következő napokban is. Úgyhogy még nincsenek eredmények. Közelednek az álláspontok, de még aláírható verzió ebben a pillanatban nincs" - fogalmazott Fehérváry Géza, a Malév vezérigazgató-helyettese.


A Malév szerint a magyar pilóták teljesítménye elmarad az európai versenytársakétól. A légitársaság az évi maximális repülési időt 850-ről 900 órára emelné az új kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.