Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 15. 14:26, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Ünnepel az egész ország

Ünnepel az egész ország

Huszárbemutatók, katonai parádé, gyermekprogramok, ünnepi műsorok, megemlékezések, szentmisék és színházi előadások várják országszerte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulóján az érdeklődőket.

Székesfehérváron a város és Fejér megye önkormányzata a hagyományokhoz híven közös ünnepséget rendez. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke 9 órakor a megyeházán ünnepség keretében adja át a Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet, valamint a Fejér Megyei Közgyűlés által alapított egyéb díjakat. 10 órától a Fehérvári Huszárok tartanak bemutatót, az autóbusz-állomással szembeni, Petőfi parkban. 11 órakor kezdődik a város és a megye közös megemlékezése ugyancsak a Petőfi parkban. A történelmi zászlók bevonulása után ünnepi köszöntők hangzanak el, majd a Vörösmarty Színház művészei adnak műsort. Az ünnepség után az érdeklődők a parkban lovagolhatnak a huszárok vezetésével és segítségével.

"Legyél te is kishuszár!" a mottója annak a programsorozatnak, amellyel a gyermekes szülőket csábítják Szegeden a Móra Ferenc Múzeum elé a szervezők március 15-ére. Különféle színes gyermekprogramok várják a kicsiket: lovaglás, szablyavívás, sárkányölés huszárruhában. Emellett különféle színpadi programokkal várják a felnőtteket is. Az ünnepi műsor délelőtt fél 11-kor kezdődik a múzeum melletti Klauzál Gábor-szobornál.

Kecskeméten szintén délelőtt 10 órakor kezdődik az ünnepi műsor a Kossuth-szobornál. A programok között a Piarista Gimnázium növendékeinek előadása: Debreczeni Tibor: Misztérium és passiójátéka - az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az ünnepség Palotással és koszorúzással ér véget, ahol arra is lesz lehetőség, hogy bárki elhelyezze a megemlékezés virágait a Kossuth szobor lábánál. Szintén 15-én délelőtt nyílik a Pilvax Nosztalgia Kávéház a Kecskeméti Ifjúsági Otthon tükörtermében. Délután 2 órakor a Nyíri Erdészháznál a Szabadságharc 1848-49 Alapítvány és a KEFAG Zrt. tart megemlékezést.

Szolnokon 15-én reggel történelmi ágyút helyeznek el a Kossuth téri szabadtéri kőszínpadnál, és 9 óra 30-kor három ágyúlövés szól a Jászdózsai huszárbandérium közreműködésével, ezzel kezdődik az ünnep Szolnokon. A Légierő zenekar 9 óra 45-től a városháza előtt térzenét játszik, majd az ott felállított színpadon néptáncbemutató, ünnepi műsor kezdődik Sasvári Sándor és a Tisza táncegyüttes közreműködésével. A hagyományos lovasbemutató után történelmi felvonulás indul a Damjanich szoborhoz. Jászberényben 10-kor koszorúznak a Petőfi szobornál és a temetőben,a rendezvényeken felvonul a Jász Lovasbandérium is. Délután szavalóverseny lesz a Déryné Művelődési Központban. A Jászság Népi Együttes székházában gyermekjátszó és táncház várja az érdeklődőket 17 órától.

Győrben 11 órakor a Szent István úton katonai parádé várja az érdeklődőket. Lovasok mellett az ünnepségen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 35 katonai járművel - köztük lánctalpasokkal - vonul fel a belvárosban, katonai zene kíséretében. Este fél hétkor pedig a Városház téren "A szép szabadságért" címmel tánc- és látványszínházi produkció vár mindenkit. A hangulatos zenés, fáklyás előadáson a legjobb hazai néptáncosok szerepelnek, összesen 250-en.

Veszprémben a Lackó Dezső Múzeumban 9-13 óráig történelmi játszóház, táncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a gyerekeket és felnőtteket. 17 órakor a Söndörgő együttes családi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Városi Művelődési Központban, ahová a belépés díjtalan. A nap zárásaként 19 órától fáklyás felvonulás indul a Városi Művelődési Központtól az Óváros térig, eközben több helyszínen színes kulturális programok szórakoztatják a közönséget. A Jávor Pál cigányzenekar a Színházkertben, Csobolya József operaénekes a Petőfi emléktáblánál, Dávid Roland és Kőrösi Csaba pedig az Óváros téren lép fel.

Nagykanizsán reggel 9 órakor térzenével kezdődik a megemlékezés. Ezt követi az ünnepélyes zászlófelvonás és koszorúzás a '48-as gyalogezred emlékműnél. Este hat órakor fáklyás emlékező séta indul Deák Ferenc emléktáblájától.

Zalaegerszegen 10 órakor a Deák Ferenc téren Gyimesi Endre fideszes polgármester mond beszédet, 11 órakor Csány László szobránál Szájer József európai parlamenti néppárti képviselő beszél. Keszthelyen délután fél háromtól kezdődik ünnepi felvonulás huszárokkal, néptáncosokkal, fúvósokkal a Fő tértől a Balatoni Múzeumig.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága a Sátorhelyi Emlékparkba várja azokat, akik a szabadban szeretnék tölteni az ünnepet. A mohácsi csata helyszínén 9 és 16 óra között fogadják a látogatókat. A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület Helytörténeti Szakosztálya délelőtt 10 órakor a Pécsi Köztemetőben hajt fejet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc itt nyugvó hősei előtt. A 14 sírt felkereső csoportot Vargha Dezső főlevéltáros vezeti.

Pécsett a városi ünnepséget 18 órakor tartják a Barbakánnál. A műsorban két helyi iskola diákjai mellett a Pécsi Huszár Egyesület tagjai is részt vesznek. Az ünnepi beszédet Páva Zsolt polgármester mondja, ezt követően fáklyás felvonulás következik a Kossuth szoborhoz, ahol a megemlékezők koszorúkat helyeznek el.

Kaposváron délelőtt fél 11-kor a Széchenyi téren a Déryné Vándorszíntársulat előadásával kezdődik az ünnepség, majd a Petőfi térre vonulnak az emlékezők. Itt ünnepi koszorút helyez el Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Ezt követően a Kossuth térre sétálnak át a megemlékezők, ahol meghallgatják Szita Károly ünnepi beszédét, és koszorút helyeznek el. Este 7 órakor ünnepi hangversenyt ad a Kaposvári Szimfonikus Zenekar a Csiky Gergely Színházban.

Dombóváron 15 órakor a szigeterdei Kossuth-szoborcsoportnál tartott koszorúzással kezdődik a megemlékezés, amit a művelődési házban tartott műsor követ 16 órakor.

Dunaföldváron 11 órakor kezdődik az ünnepi műsor a művelődési házban, amelyben elhangzik Nagy Gáborné polgármester köszöntője. Ezt követően emlékműavatás és koszorúzás lesz a Kossuth téren.

Pakson a Szent István téren 10 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés és a koszorúzás, beszédet mond Hajdú János polgármester. Délután 17 órakor a művelődési ház színháztermében adják át a Tisztes Polgár kitüntetést.

Szekszárdon a Béla király téren lesz ünnepi műsor, amelyet a Dienes Valéria Általános Iskola tanulói adnak elő 10 órától. A műsort követően ünnepi beszédet mond Horváth István polgármester. Az ünnepség után a Honismereti Egyesület és a tisztelgők virágot helyeznek el az alsóvárosi és az újvárosi temetőben a szekszárdi '48-asok, Garay Antal és Hollós Alajos sírjánál.

A hortobágyi madárkórházban, nyakukban kokárdát viselő gólyákat és egerészölyveket engednek majd el a forradalom-és szabadságharc évfordulójának tiszteletére.

Debrecenben már kora reggeltől térzenével várja a koszorúzókat a Helyőrségi Zenekar a Bem téren, majd zászlós felvonulás és a Csokonai Színház művészeinek ünnepi műsora következik. A délutáni programok között megtalálható a Tavaszi Tárlat megnyitója is. Este a Ghymes együttes ad "Szerelmes szabadság" címmel ünnepi koncertet.

Nyíregyházán egyebek mellett családi játszóházzal, emlékkiállítással és a Holdviola zenekar kulturális programjával készülnek az ünnepre. A Móricz Zsigmond Színház színművészei a nagykállói gimnázium drámatagozatos tanulóival együtt adnak emlékműsort.

Miskolcon délelőtt kilenc órakor az avasi temetőben Palóczy László és Szemere Bertalan emlékművénél, valamint Horváth József és Butykai József sírjánál koszorúzással kezdődik az emlékezéssorozat. Tíz órakor ugyancsak koszorúzással folytatódik a program az Erzsébet téren a Kossuth Lajos szobornál. A helyszínen ünnepi beszédet mond Scheffer Szabina, Miskolc Megyei Jogú Város Diákönkormányzatának diákpolgármestere. Ezt követően a rendezvény résztvevői felkeresik a miskolci emlékhelyeket: a Széchenyi István szobrot, a Petőfi Sándor emléktáblát, Lévay József és Deák Ferenc szobrát, Batthyány Lajos emléktábláját, valamint Petőfi Sándor szobrát. Az emlékezők megtekintik a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület Diákszínpadának előadását.

Sárospatakon délután fél ötkor kezdődik az iskolakerti Kossuth szobornál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megszervezett emlékünnepség. Ünnepi beszédet mond Raffay Ernő történész-professzor. Az ünnepi műsort sárospataki kisdiákok, valamint a Művelődés Háza Kamarakórusa és a Református Templom Énekkarának egyesített kórusa adják a Bodrog Néptáncegyüttessel kiegészülve.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.